top of page
Willem Wessel Wessel

Willem Wessel Wessel

Grafvak:

27

geboren: 9 mei 1920 in Muntok op Bangka, Nederlands-Indië
overleden: 6 januari 1945 in Amsterdam, 24 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: student Indologie in Leiden
geloof: geen
vindplaats: gedenksteen 1

Achtergrond

Wim Wessel haalde in 1938 in Amsterdam het diploma gymnasium-alfa en ging Indologie studeren in Leiden. In oktober 1940 haalde hij zijn kandidaatsexamen (soort bachelor’s). Hij was half-Joods en deed in november actief mee aan een studentenstaking als protest tegen de schorsing van Joodse docenten door de bezetter.


Na de sluiting van de Leidse universiteit keerde hij terug naar Amsterdam en trachtte zelfstandig door te studeren.

Verzetsactiviteiten

Wessel verleende vanaf 1942 hulp aan Joodse vrienden en familieleden. In het voorjaar van 1944 kwam hij in contact met de Persoonsbewijzencentrale (PBC) die voor onderduikers persoonsbewijzen en ander belangrijke documenten, zoals voedselbonnen, vervalste en stal.


Ook Wessel vervalste persoonsbewijzen en Ausweise. Daarnaast zorgde hij voor het vervoer van het illegale kunstenaarsblad De Vrije Kunstenaar en was betrokken bij enkele interne diensten en een gewapende groep van de PBC. Deze brak in de hongerwinter van 1944-1945 bij verschillende voedselopslagplaatsen in.

Arrestatie en moord

Op 5 januari 1945 voerde de groep een gewapende overval uit op de Chocolade- en Suikerwarenfabriek Klene & Co in Amsterdam om een grote partij suiker te bemachtigen. De echtgenote van de conciërge van Klene vermoedde dat er een inbraak plaats vond door zwarthandelaren en waarschuwde de politie. Toen deze arriveerde, volgde een vuurgevecht waarbij één van de overvallers werd gedood en Wessel en de anderen werden gearresteerd.


Zij werden overgebracht naar het Huis van Bewaring in Amsterdam en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


De volgende dag - drie dagen na zijn huwelijk - werd hij met vier andere deelnemers aan de overval als represaille voor het in brand steken van de Spieghelschool in Amsterdam bij deze school doodgeschoten. Hun lichamen werden provisorisch begraven in de duinen bij Overveen.

bottom of page