top of page
Willem Lengton

Willem Lengton

Grafvak:

22

geboren: 4 april 1917 in Zwolle
overleden: 14 april 1944 op de Waalsdorpervlakte, 27 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: adjunct-commies en bureauchef in Zwolle
geloof: Nederlands-hervormd
vindplaats: Waalsdorpervlakte

Trouw aan zijn woord viel hij voor Koningin en Vaderland

Achtergrond

Wim Lengton zat voor de oorlog op de officiersschool in Kampen. Tijdens de Duitse inval in mei 1940 vocht hij als vaandrig in een infanteriebataljon aan de Grebbelinie. Na de capitulatie werkte hij in zijn woonplaats Zwolle bij de Rijksdienst Werkverruiming.

Verzetsactiviteiten

Vanaf 1942 had Lengton contacten met de Ordedienst, een illegale organisatie die voor een deel was ontstaan in militaire kringen. Toen hij zich in mei 1943 moest melden voor Duitse krijgsgevangenschap, weigerde hij en dook onder in Amersfoort.


Eenmaal ondergedoken hielp Lengton onderduikers voor de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers in Soest en omgeving. In de zomer van 1943 werd hij leider van de knokploeg Soest. Hij nam onder meer deel aan de overval op het distributiekantoor in Ochten en de zegeltjeskraak in Tilburg, waarbij 105.000 controlezegels en 705 persoonsbewijzen werden buitgemaakt. Ook was hij betrokken bij de vernietiging van het kaartsysteem van het district Overijssel van de Rijksdienst Werkverruiming in Zwolle.

Arrestatie en moord

Op 13 februari 1944 werd Lengton in Amersfoort door de Sicherheitspolizei (Sipo) gearresteerd. Zij waren op zoek naar een andere verzetsman, maar vonden Lengton die toevallig sliep op het adres dat de Sipo gevonden had in een zakboekje van een gearresteerde verzetsman. Hij werd ingesloten in het Huis van Bewaring in Amsterdam en op 10 april 1944 naar de gevangenis het Oranjehotel in Scheveningen overgebracht.


Op 13 april werd Lengton na een schijnproces door een Polizeistandgericht ter dood veroordeeld. De volgende dag werd hij met twee andere verzetsmannen op de Waalsdorpervlakte gefusilleerd en daar in een grafkuil begraven.


Op 13 april 1946 werd hij herbegraven op de Eerebegraafplaats.

bottom of page