top of page
Wibo Sjerp Lans

Wibo Sjerp Lans

Grafvak:

1

geboren: 14 maart 1884 in Zwartsluis
overleden: 5 februari 1943 op de Leusderheide, 58 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: verzekeringsinspecteur in Den Haag
geloof: remonstrant
vindplaats: Leusderheide

Het hart dat het niet laten kan schuwt nimmer het gevaar. Mede ter herinnering aan zijn zoon Hans. 31 juli 1923 - 2 april 1945

Achtergrond

Wibo Lans was vanaf 1930 als inspecteur werkzaam bij de Assurantie-Maatschappij De Nederlanden van 1845 in Den Haag.

Verzetsactiviteiten

Lans organiseerde met zijn neef Koos Vorrink, een vooraanstaand politicus van de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (de voorloper van de PvdA), de uitgave van de Haagse editie van het illegale socialistische blad Het Parool. Doel van dit Haagse kopblad van Het Parool was om het vervoer van grote hoeveelheden exemplaren van het blad uit Amsterdam naar elders te vermijden. Om de Duitsers op een dwaalspoor te brengen had het blad een andere naam Vrijheid. Lans werd de leider van de Parool-groep in Den Haag.


Het blad verscheen vanaf 14 mei 1941 zestien maal. Eerst in een oplage van 500 gestencilde stuks, in september 1942 uiteindelijk in een oplage van 1.000 gedrukte exemplaren. De verspreiding vond plaats vanuit de woning van Lans, door vrienden en zakenrelaties.


Lans stencilde en verspreidde ook pamfletten en hield thuis verzetsvergaderingen.

Arrestatie en moord

Begin 1942 werd de Haagse Parool-groep opgerold. Na op 2 februari 1942 in zijn woning te zijn gearresteerd door twee Nederlandse rechercheurs, zat Lans tot 17 juli in de gevangenis het Oranjehotel in Scheveningen. Hij werd zodanig gemarteld dat hij het adres van de drukkerij in Den Haag gaf, waar het Haagse kopblad van Het Parool werd gedrukt. Dit leidde tot de arrestatie van de medewerkers van de drukkerij. Lans werd overgebracht naar de kampen Amersfoort en Vught, waar hij veel ontberingen doorstond en nauwelijks te eten kreeg.


Op 19 december 1942 werden hij en zestien andere Parool-mannen ter dood veroordeeld. Met hen en nog drie verzetsmannen werd hij op 5 februari 1943 op de Leusderheide gefusilleerd.


Op 19 december 1945 werd de zogenaamde Paroolgroep in grafvak 1 van de Eerebegraafplaats herbegraven.

bottom of page