top of page
Zeger Besterveld

Zeger Besterveld

Grafvak:

20

geboren: 15 april 1919 te Den Helder
overleden: 27 februari 1945 te Amsterdam, 25 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: matroos 3e klasse bij de Koninklijke Marine; brandwacht bij de Rijkswerf Willemsoord te Den Helder
geloof: Nederlands-hervormd
vindplaats: gedenksteen 3

Rust zacht lieve jongen. Je vrouw, kind, ouders en broers

Achtergrond

Zeeg Besterveld woonde in Den Helder. Hij was vanaf juni 1938 als matroos 3e klasse in dienst bij de Koninklijke Marine. Na de capitulatie werd hij in augustus 1940 aangesteld als brandwacht bij de Rijkswerf Willemsoord.

Verzetsactiviteiten

In september 1944 sloot hij zich aan bij de Stoottroep Den Helder-Anna Paulowna van de Binnenlandse Strijdkrachten. Als lid van deze troep ontving hij instructie in het gebruik van de stengun (een pistoolmitrailleur) en speciale EHBO-lessen. Daarnaast nam hij deel aan verscheidene overvallen op zwarthandelaren.

Arrestatie en moord

Als gevolg van verraad door een met de NSB sympathiserende dorpsgenoot verrichtte de Hafenüberwachungsstelle uit Den Helder op 5 en 6 februari 1945 op diverse adressen in Anna Paulowna een overval. Naast drie kwartiergevers en vijftien buitenstaanders, vooral onderduikers, werden twaalf leden van de stoottroep gearresteerd, onder wie Besterveld. Dit was vijf dagen voor de geboorte van zijn enige kind, een dochter. Zij werden overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 27 februari 1945 werd Besterveld, samen met vier anderen, waaronder andere leden van zijn Stoottroep, als represaille voor de aanslag op een hogere Duitse ambtenaar op de Amsteldijk in Amsterdam gefusilleerd. Samen met zijn lotgenoten kreeg hij een massagraf in de duinen bij Overveen.

bottom of page