top of page
Willem Herman de Rooy

Willem Herman de Rooy

Grafvak:

22

geboren: 28 juni 1921 te Tjimahi bij Bandoeng in Nederlands-Indië
overleden: 5 januari 1945 in Amsterdam, 23 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: student medicijnen in Amsterdam
geloof: geen
vindplaats: gedenksteen 1

Invocatio amoris

Achtergrond

Wim de Rooy was van Joodse afkomst. In 1939 haalde hij het einddiploma aan het Barlaeusgymnasium in Amsterdam, waarna hij medicijnen ging studeren aan de Universiteit van Amsterdam. In september 1941 deed hij het kandidaatsexamen. Een jaar later werd het hem als Jood verboden verder te studeren.

Verzetsactiviteiten

De Rooy kwam via het studentenverzet in de loop van 1943 in contact met de Persoonsbewijzencentrale (PBC), waar hij onder meer persoonsbewijzen vervalste.


Later werd hij lid van een gewapende groep van de PBC. In september 1944 ging deze groep op in de Binnenlandse Strijdkrachten. In verband met de slechte voedselsituatie tijdens de hongerwinter 1944-1945 pleegde de groep van De Rooy verschillende voedselkraken.

Arrestatie en moord

Op 5 januari 1945 mislukte een gewapende overval op de Chocolade- en Suikerwarenfabriek Klene & Co in Amsterdam om een grote partij suiker te bemachtigen. De echtgenote van de conciërge van Klene vermoedde dat er een inbraak door zwarthandelaren plaats vond en waarschuwde de politie. Toen deze arriveerde, volgde een vuurgevecht. De Rooy werd hierbij door politiekogels zwaar gewond en bezweek kort daarop in het Amsterdamse Wilhelmina Gasthuis aan zijn verwondingen. Zijn lichaam werd op bevel van de Duitsers begraven in de duinen bij Overveen.


Zijn ouders kwamen in oktober 1944 om in vernietigingskamp Auschwitz.

bottom of page