top of page
Willem Herbertus Jiskoot

Willem Herbertus Jiskoot

Grafvak:

14

geboren: 29 december 1924 in Amsterdam
overleden: 7 maart 1945 in Haarlem, 20 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: student MTS in Amsterdam
geloof: protestant
vindplaats: gedenksteen 3

Trouw gaaf en rein was heel zijn zonnig wezen. God nam hem tot zich

Achtergrond

Wilco Jiskoot studeerde aan de Middelbare Technische School in Amsterdam en woonde daar op kamers.

Verzetsactiviteiten

Jiskoot begon zijn verzet met spionagewerk. In de loop van 1944 werd hij, 19 jaar oud, opgenomen in de organisatie die het drukken en verspreiden van het illegale socialistische blad Het Parool regelde. Vanaf september 1944 was het zijn taak contact te onderhouden tussen de leiding in Amsterdam en de Parool-kern in Groningen. Van hieruit werd het blad in de drie noordelijke provincies verspreid.


Tevens werd hij betrokken bij de organisatie van het dagelijks verschijnende nieuwsbulletin van Het Parool. Op zijn initiatief werd vanaf begin oktober 1944 in Baarn, waar zijn moeder woonde, het illegale blad Kroniek van de Week uitgegeven. Ook zette hij aan tot het verschijnen van een plaatselijk Parool-bulletin in Bilthoven.


Toen de voedselsituatie in het westen van het land ernstig verslechterde, werd een aparte dienst opgezet om medewerkers van Het Parool die geen tijd hadden om voedsel te bemachtigen, hiervan te voorzien. Jiskoot werd een van de leidende personen van deze dienst.

Arrestatie en moord

In de nacht van 12 op 13 januari 1945 werd hij op zijn kamer in Amsterdam gearresteerd. Hij werd ingesloten in het Huis van bewaring aan de Weteringschans en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 7 maart 1945 werd hij als represaille voor de liquidatie van de Nederlandse NSB-er en Opperwachtmeester van de Staatspolitie Zirkzee door onder meer Hannie Schaft, met veertien anderen aan de Dreef in Haarlem gefusilleerd. De lichamen werden provisorisch begraven in de duinen bij Overveen.

bottom of page