top of page
Willem Frederik Gerrese

Willem Frederik Gerrese

Grafvak:

1

geboren: 14 januari 1910 te Den Haag
overleden: 5 februari 1943 op de Leusderheide, 33 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: typograaf te Den Haag
geloof: geen (theosoof)
vindplaats: Leusderheide

Achtergrond

Willem Gerrese werd als pleegkind opgevoed door zijn tante, mevrouw Kockx. Zij was een zuster van zijn moeder en eigenares van een drukkerij en kantoorboekhandel in Den Haag. Toen Gerrese als typograaf ging werken in de drukkerij, werd hij, evenals zijn pleegbroer Joop van Leeuwen, haar compagnon.

Verzetsactiviteiten

Aanvankelijk werd het illegale blad Vrijheid, een Haagse uitgave van Het Parool, in Den Haag gestencild. In augustus 1941 kwam de leider van de Vrijheid-groep in contact met mevrouw Kockx, Gerrese en Van Leeuwen. Zij kwamen overeen het blad vanaf 1 september 1941 in hun drukkerij te drukken. Uiteindelijk kreeg het blad een oplage van ca. 1000 exemplaren.

Arrestatie en moord

Op 5 februari 1942 werden Gerrese, zijn pleegmoeder en pleegbroer door twee Nederlandse politierechercheurs die voor Sicherheitspolizei werkten, gearresteerd en overgebracht naar de gevangenis Het Oranjehotel in Scheveningen. Het adres van de drukkerij was genoemd door de leider van de Vrijheid-groep, die na te zijn gearresteerd onder zware druk doorsloeg.


Ook had een oud-secretaris van voetbalvereniging Archipel uit wrok over het feit dat hij wegens diefstal uit het bestuur was gezet, zijn medebestuursleden Van Leeuwen en Gerrese aangegeven bij de politie.


Mevrouw Kockx werd begin augustus 1942 vrij gelaten. Gerrese en zijn pleegbroer bleven in gevangenschap en werden in de kampen Amersfoort en Vught ondergebracht en uiteindelijk ter dood veroordeeld. Op 5 februari 1943 werden zij met achttien ter dood veroordeelden, onder wie dertien Parool-mannen op de Leusderheide gefusilleerd en daar begraven.


Op 19 december 1945 werd zijn lichaam met die van de anderen die tot de Parool-groep hadden behoord, in grafvak 1 herbegraven op de Eerebegraafplaats.

bottom of page