top of page
Wiepke van der Zee

Wiepke van der Zee

Grafvak:

23

geboren: 6 mei 1918 in Hindeloopen
overleden: 6 juni 1944 in het duingebied bij Overveen, 26 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: gemeenteambtenaar in Oosterhesselen, ten westen van Emmen
geloof: geen
vindplaats: gedenksteen 6

Hij viel voor vrijheid en recht. Rust zacht, lieve jongen

Achtergrond

Wiepke van der Zee was ambtenaar op de secretarie in de Drentse gemeente Oosterhesselen.

Verzetsactiviteiten

Het verzet van Van der Zee begon met het saboteren van de verplichte inlevering van radio’s door het afgeven van valse ontvangstbewijzen. Medio 1943 dook de gemeentesecretaris onder met medeneming van het bevolkingsregister. Van der Zee saboteerde de nieuwe registratie en maakte veelvuldig gebruik van de onvolledigheden.


In samenwerking met de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers hielp hij zeer veel onderduikers en illegale werkers door persoonsbewijzen en distributie-stamkaarten te veranderen of nieuwe uit te geven. Daarnaast verspreidde hij de illegale bladen Vrij Nederland en Trouw en hielp neergeschoten Engels vliegers.


In Oosterhesselen was Van der Zee commandant van een knokploeg van de Ordedienst, een landelijke illegale organisatie die voor een deel was ontstaan in militaire kringen. Hij bereidde overvallen voor op de distributiekantoren van Oosterhesselen, Sleen en Zwinderen en hielp deze uitvoeren.

Arrestatie en moord

Op 22 maart 1944 werd Van der Zee in Oosterhesselen gearresteerd. De Sicherheitspolizei had zijn naam gehoord tijdens een afgeluisterd telefoongesprek. Hij werd overgebracht naar gevangenissen in Assen en Groningen waar hij tijdens verhoren zwaar werd mishandeld. Hierna verbleef hij in de kampen Amersfoort en Vught.


Op 2 juni werd Van der Zee door het Polizeistandgericht in Den Bosch ter dood veroordeeld. Met 28 andere verzetsmensen werd hij op 6 juni 1944 gefusilleerd in het duingebied bij Overveen en daar begraven in een massagraf.

bottom of page