top of page
Victor Alfred van Swieten

Victor Alfred van Swieten

Grafvak:

33

geboren: 11 november 1906 in Rijswijk
overleden: 1 oktober 1943 in het duingebied bij Overveen, 36 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: auto- en motorenhandelaar en rijwielreparateur in Eemnes
geloof: geen
vindplaats: gedenksteen 5

Ter herinnering aan onze lieve man en vader

Achtergrond

Vic van Swieten was in 1928 als sergeant met groot verlof gegaan. Na een stuurmansopleiding was hij een aantal jaren werkzaam bij de koopvaardij. Later begon hij in Eemnes een auto- en motorenhandel. Eind augustus 1939 werd hij gemobiliseerd en in Alkmaar gelegerd.


Na de Duitse bezetting keerde terug naar zijn woonplaats Eemnes. Hij begon een rijwielherstelzaak, omdat hij door de oorlogsomstandigheden zijn auto- en motorenhandel niet voort kon zetten.

Verzetsactiviteiten

In de loop van de oorlog kwam Van Swieten via zijn jeugdvriend Broeckman in contact met de verzetsgroep CS-6 en het Militair Contact (MC); het sabotage-apparaat van de illegale Communistische Partij Nederland (CPN).


Op zeker moment gaf hij een pistool aan twee leden van de verzetsgroep. Hij had dat al lang in bezit en had het volgens de voorschriften van de bezetter moeten inleveren. Ook maakte hij voor hen wapens schoon en repareerde deze.

Arrestatie en moord

In de ochtend van 3 september 1943, zes dagen nadat zijn vijfde kind was geboren, werd Van Swieten in zijn woning door de voor de Sicherheitspolizei werkende Nederlandse politierechercheurs Mollis en Dirkx en de Duitser Walther gearresteerd. Mogelijk was zijn naam onder druk van mishandeling genoemd door één van degenen aan wie hij het pistool had gegeven en die al eerder was gearresteerd.


Van Swieten werd naar het politiebureau in Hilversum overgebracht en nog dezelfde dag naar het Huis van Bewaring in Amsterdam. Op 30 september 1943 werd hij met achttien andere leden van de opgerolde verzetsgroep CS-6 door een Polizeistandgericht ter dood veroordeeld. De volgende dag werden zij in de duinen bij Overveen gefusilleerd en daar in een massagraf begraven.

bottom of page