top of page
Thies Jan Jansen

Thies Jan Jansen

Grafvak:

40

geboren: 9 juni 1906 te Weiwerd nabij Delfzijl
overleden: 11 mei 1944 op de Waalsdorpervlakte, 37 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: landbouwer te Weiwerd
geloof: gereformeerd
vindplaats: Waalsdorpervlakte

2 Corinthiers 5:1

Achtergrond

Thies Jan Jansen (verzetsnaam Fokko) had een boerderij in Weiwerd in Noordoost Groningen.

Verzetsactiviteiten

Eind 1941 raakte Jansen door Wim Speelman, die verloofd was met zijn nicht, betrokken bij de verspreiding van het illegale blad Vrij Nederland.


Tevens werd hij lid van de Ordedienst (OD), een landelijke illegale organisatie, die voor een deel was ontstaan in militaire kringen. Voor de OD richtte hij afdelingen op en organiseerde hij een koeriersverbinding tussen Groningen en het hoofdkwartier in Amsterdam. Daarnaast was hij betrokken bij het onderbrengen van onderduikers op het Groninger platteland. In het kader van de spionagegroep Zwaantje verzamelde hij informatie over militaire objecten.


Toen zijn OD-activiteiten eind mei 1942 bekend raakten, dook Jansen onder.

Arrestatie en moord

Als gevolg van verraad door een V-mann (een Vertrauensmann die infiltreerde in verzetsgroepen om deze te verraden) werden Jansen en Speelman op 9 december 1942 tijdens een vergadering van Vrij Nederland in het Parkhotel in Amsterdam door de Sicherheitspolizei aangehouden. Bij fouillering werden een revolver en veertien patronen op Jansen gevonden. Na gevangen te hebben gezeten in de gevangenis het Oranjehotel in Scheveningen en in kamp Vught werd hij half januari 1944 ter dood veroordeeld.


Op 11 mei 1944 werd hij met een ander lid van de VN-redactie gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte. De V-mann was inmiddels door het verzet gedood.

bottom of page