top of page
Stephanus Martinus Middelhof

Stephanus Martinus Middelhof

Grafvak:

8

geboren: 5 februari 1924 in Alkmaar
overleden: 6 april 1945 in Limmen, 21 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: leerling-bediende in een manufacturenhandel in Alkmaar
geloof: rooms-katholiek
vindplaats: gedenksteen 3

R.I.P.

Achtergrond

Stef Middelhoff was werkzaam als leerling-bediende in een manufacturenhandel in Alkmaar. Na medio 1943 een oproep voor de verplichte arbeidsinzet in Duitsland te hebben ontvangen, dook hij onder in de omgeving van Soest.

Verzetsactiviteiten

Eind 1943 trad Middelhoff toe tot de knokploeg Soest. Hij nam deel aan verschillende overvallen op distributiekantoren. Nadat begin 1944 enkele leden van de knokploeg werden gearresteerd, onder wie de leider, keerde Middelhoff uit voorzorg terug naar Alkmaar.


Kort na zijn terugkeer in Alkmaar werd Middelhoff lid van de in de maart 1944 opgerichte knokploeg van Fritz Conijn, verzetsnaam De Haas. Hij nam deel aan enkele inbraken om belangrijke papieren te verkrijgen en aan liquidaties van verraders. Daarnaast was hij enkele malen betrokken bij het illegaal begraven van tijdens hun onderduik overleden Joodse landgenoten.

Arrestatie en moord

Op 20 maart 1945 werd Middelhoff in Heiloo gearresteerd en overgebracht naar het Huis van Bewaring in Alkmaar. Enkele dagen later werd hij vervoerd naar het Huis van Bewaring in Amsterdam en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 6 april 1945 werd Middelhoff gefusilleerd met negen andere verzetsmensen als represaille voor het doden door het verzet van een jonge Duitse militair in Limmen. Hun lichamen werden op bevel van de bezetter in een massagraf in de duinen bij Overveen begraven.

bottom of page