top of page
Stephanus Johannes Paul Bakker

Stephanus Johannes Paul Bakker

Grafvak:

15

geboren: 11 februari 1900 te Buitenpost
overleden: 9 februari 1945 te Zaandam, 44 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: eigenaar uitgeverij/drukkerij te Amsterdam
geloof: gereformeerd
vindplaats: gedenksteen 1

Wees getrouw tot den dood, en Ik zal u geven de kroon des levens. Openb. 2:10b

Achtergrond

Paul Bakker was eigenaar van Boek- en Handelsdrukkerij Bakker aan de Lijnbaansgracht in Amsterdam.

Verzetsactiviteiten

Vanaf 1941 hield Paul Bakker zich bezig met het drukken van illegale brochures, pamfletten en gedichten. Later drukte hij in zeer grote oplagen de bladen Vrij Nederland (VN) en Trouw. In totaal vervaardigde hij miljoenen stuks illegaal drukwerk.

Arrestatie en moord

Nadat de drukkerij verschillende malen aan grote gevaren was ontsnapt, werd deze begin januari 1945 tijdelijk gesloten na de arrestatie van twee topmannen van Vrij Nederland en Trouw. Toen twee andere drukkerijen ook buiten gebruik moesten worden gesteld wegens arrestaties, werd een beroep gedaan op Bakker om het drukken van Trouw te hervatten.


Tegelijk bleek de Sicherheitspolizei (Sipo) uit het verhoor van een gearresteerde verzetsman dat Trouw bij Bakker werd gedrukt. Op 29 januari 1945, juist toen het zetsel was gebracht, viel de Sipo de drukkerij binnen. Bakker en zeven personeelsleden werden gearresteerd en overgebracht naar het Huis van bewaring in Amsterdam. Hier werden zij op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 9 februari 1945 werd Bakker in Zaandam doodgeschoten, samen met negen andere verzetsmensen, onder wie vier typograven van zijn bedrijf. De fusillade was een represaille voor de moord door het Zaanse verzet op de NSB’er en onderluitenant van de Staatspolitie Willemsen. De tien lichamen werden provisorisch in een massagraf begraven in de duinen bij Overveen.

bottom of page