top of page
Sape Kuiper

Sape Kuiper

Grafvak:

33

geboren: 3 februari 1924 in Arnhem
overleden: 1 oktober 1943 in het duingebied bij Overveen, 19 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: student in Delft
geloof: geen
vindplaats: gedenksteen 5

Achtergrond

Sape Kuiper behaalde in Amsterdam zijn hbs-B-diploma. Vanaf 1941 studeerde hij voor civiel ingenieur aan de TH-Delft, nu TU-Delft.

Verzetsactiviteiten

In mei 1943 dook hij onder, vermoedelijk omdat hij de loyaliteitsverklaring niet wilde ondertekenen, hetgeen de bezetter van studenten eiste, wilden zij verder kunnen studeren. Hij werd lid van de verzetsgroep CS-6 waartoe ook zijn broer Bram behoorde.


In eerste instantie verleende hij hulp aan Joodse landgenoten. In 1942 kwam CS-6 in contact met het Militair Contact (MC), het sabotage-apparaat van de illegale Communistische Partij Nederland (CPN). Kuiper raakte hierdoor betrokken bij het gewapend verzet. Hij hielp bij het fabriceren van ontstekingsmiddelen. Deze zijn onder meer gebruikt bij een poging tot brandstichting in het Amsterdamse Rembrandt-theater waar Duitse propagandafilms werden vertoond.


Kuiper was tevens betrokken bij het liquideren van verraders en helpers van de bezetter. Zo pleegde hij met een medelid van zijn verzetsgroep op 15 juli 1943 een aanslag op de Nederlandse politieambtenaar Blonk.

Arrestatie en moord

Op 22 juli 1943 liquideerde Kuiper, met Hans Geul van CS-6, de tandarts De Jonge Cohen. Deze gaf adressen van Joodse patiƫnten aan de Sicherheitspolizei door. Bij toeval was de laatste patiƫnt van de tandarts een Nederlandse politieman. Toen hij de schoten hoorde, greep hij direct in en zorgde voor het aanhouden van Kuiper en Geul. Hun arrestatie had een golf van arrestaties van leden van verzetsgroep CS-6 tot gevolg, omdat Kuiper tijdens een verhoor het adres noemde waar de verzetsgroep soms bijeen kwam.


Eind september 1943 werd Kuiper met achttien andere mannen, onder wie Geul en andere leden van verzetsgroep CS-6, door een Polizeistandgericht ter dood veroordeeld. Op 1 oktober 1943 werden zij in de duinen bij Overveen gefusilleerd en provisorisch in een massagraf begraven.

bottom of page