top of page
Roelof Tiede Oost

Roelof Tiede Oost

Grafvak:

3

geboren: 11 maart 1908 op Urk
overleden: 12 maart 1945 in Amsterdam, 37 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: klerk in Medemblik
geloof: Nederlands-hervormd
vindplaats: gedenksteen 3

Een en dezelfde Heiland heeft ook aller smarten geleden

Achtergrond

Roelof Oost woonde met zijn gezin in Medemblik. Hij werkte als portier, later als klerk, in het Provinciaal Ziekenhuis en was daarnaast afdelingsadministrateur van het ziekenfonds. In de loop van de oorlog uitte hij zich vaak fel anti-NSB en anti-Duits.

Verzetsactiviteiten

Vanaf 1942 verleende Oost hulp aan onderduikers, bijvoorbeeld door het verzorgen van huisvesting. Daarnaast verspreidde hij diverse illegale bladen, waaronder Vrij Nederland.


In de laatste oorlogsmaanden luisterde hij in het kantoor van het ziekenhuis naar een verborgen radiotoestel. Hij noteerde berichten van de Engelse zender, typte deze uit en verspreidde ze onder personeelsleden van het ziekenhuis en andere ‘vertrouwde’ personen. Begin 1945 dook hij in verband met deze activiteiten enige tijd onder.

Arrestatie en moord

Op 14 februari - hij meende zich weer vrij te kunnen bewegen - werd hij gearresteerd in zijn woning. Na gevangen te hebben gezeten in Alkmaar werd hij overgebracht naar het Huis van Bewaring in Amsterdam en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 12 maart 1945 werd hij met 29 anderen in Amsterdam bij het Eerste Weteringplantsoen doodgeschoten. De fusillade was een represaille voor de moord op Ernst Wehner, Kriminaloberassistent bij het Einsatzkommando Amsterdam. De lichamen van de 30 gefusilleerden werden op bevel van de bezetter provisorisch begraven in een massagraf in de duinen bij Overveen.

bottom of page