top of page
Roeland Anthonie Kollewijn Jzn.

Roeland Anthonie Kollewijn Jzn.

Grafvak:

40

geboren: 26 oktober 1920 in Amsterdam
overleden: 8 november 1944 in Delft, 24 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: student elektrotechniek in Delft
geloof: geen
vindplaats: Gemeentebegraafplaats Jaffa in Delft

Hij streed voor recht en vrijheid

Achtergrond

Roes Kollewijn studeerde vanaf 1938 elektrotechniek aan de Technische Hogeschool in Delft, nu TU.

Verzetsactiviteiten

In de loop van de oorlog raakte Kollewijn betrokken bij een verzetsgroep rond hoogleraar natuurkunde Wiersma. Hij fungeerde als schakel tussen deze groep en de top van verschillende landelijke verzetsorganisaties.


In samenwerking met Wiersma en hoogleraar De Haas in Leiden werkte Kollewijn aan een methode om persoonsbewijzen zodanig te vervalsen, dat dit zelfs in ultraviolet licht niet merkbaar was. Daarnaast hielp hij (Joodse) onderduikers door hen te voorzien van valse persoonsbewijzen en nam proeven voor de vervaardiging van springstoffen. Vanaf september 1944 maakte hij deel uit van de knokploeg Delft.

Arrestatie en moord

Bij een inval op 3 november 1944 op een vergaderadres van de knokploeg Delft raakten Kollewijn en enkele andere leden van de knokploeg in een hevig gevecht met Landwachters en leden van de Grüne Polizei. Hierbij werden pistolen en handgranaten gebruikt. Kollewijn werd levensgevaarlijk gewond. Vijf dagen later overleed hij in het Gemeenteziekenhuis in Delft aan zijn verwondingen, bewaakt door politie en Landwachters. Zijn lichaam werd begraven op de Gemeentebegraafplaats Jaffa in Delft.


Op 11 juli 1946 werd Kollewijn op verzoek van zijn vader herbegraven op de Eerebegraafplaats.

bottom of page