top of page
Rens Rempt

Rens Rempt

Grafvak:

32

geboren: 1 februari 1908 in Hoogwoud
overleden: 10 maart 1945 in Zaandam, 37 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: stoker in Alkmaar
geloof: Nederlands-hervormd
vindplaats: gedenksteen 3

Je streed met inzet van je gehele leven voor vrijheid en recht

Achtergrond

Rens Rempt woonde met zijn echtgenote en vier dochters in Alkmaar, waar hij als stoker werkte bij de Gemeente Lichtbedrijven. In verband met de Duitse dreiging werd hij eind 1939 gemobiliseerd en was tot de capitulatie in mei 1940 in militaire dienst.

Verzetsactiviteiten

In de herfst van 1943 trad Rempt toe tot de Raad van Verzet; een landelijke koepelorganisatie van verzetsgroepen. Hij was betrokken bij het plegen van sabotage aan spoorlijnen en telefoonkabels, overvallen, zoals op het gemeentehuis van Heiloo op 15 april 1944, en aanslagen op agenten van de SD en NSB’ers. Daarnaast verspreidde hij illegale bladen.


Vanaf september 1944 werkte hij voor de Binnenlandse Strijdkrachten in het gewest Noord-Holland-Noord onder andere mee aan het transport van gedropte wapens. Rempt probeerde verschillende keren personeel van het Duitse leger en de SS te bewegen onder te duiken, gezien het naderende einde van de oorlog. Hierbij ging het hem vooral om het verkrijgen van hun uniformen en wapens voor acties van het verzet.

Arrestatie en moord

Op 18 februari 1945 was Rempt in een café in Alkmaar in gesprek met een lid van de Waffen-SS, die had aangegeven te willen deserteren. Hierbij werd hij op heterdaad betrapt door de Feldgendarmerie die door de SS-er eerder was ingelicht. Rempt werd hardhandig verhoord en had mogelijk een notitieboekje met namen en adressen van verzetsmensen bij zich die hierdoor konden worden gearresteerd. De volgende dag werd hij overgebracht naar het Huis van Bewaring in Amsterdam en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 10 maart 1945 werd Rempt met vier leden van zijn knokploeg doodgeschoten in Zaandam. De fusillade was een represaille voor de liquidatie van de NSB’er en chef van de waterpolitie in Zaandam, Ehlhardt. De vijf lichamen werden op bevel van de bezetter in een massagraf in de duinen bij Overveen provisorisch begraven.

bottom of page