top of page
Rens Prins

Rens Prins

Grafvak:

26

geboren: 25 maart 1917 in Beverwijk
overleden: 16 juli 1944 in het duingebied bij Overveen, 27 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: bakkersknecht in Heerhugowaard
geloof: gereformeerd
vindplaats: gedenksteen 4

Zalig zijn die vervolgd worden om der gerechtigheid wil. Matth. 5:10A

Achtergrond

Rens Prins was in 1939 - 1940 gemobiliseerd. In de eerste jaren van de bezetting werkte hij als bakkersknecht in Heerhugowaard.

Verzetsactiviteiten

Vanaf begin 1944 was Prins in het kader van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers in de regio Heerhugowaard betrokken bij het kraken van distributiekantoren voor het verkrijgen van bonkaarten voor onderduikers. Ook hielp hij bij het leeghalen van woningen van personen die moesten onderduiken om hun inboedel veilig te stellen.


Eind mei 1944 sloot hij zich aan bij de knokploeg Alkmaar. Als KP’er was hij onder andere betrokken bij kraken en het begeleiden van bonkaarttransporten.

Arrestatie en moord

Als direct gevolg van de aanhouding van mede-knokploeglid Klijzing op 25 juni 1944, werd Prins op 12 juli 1944 door de Sicherheitspolizei op zijn onderduikadres in Alkmaar van zijn bed gelicht en overgebracht naar het Huis van Bewaring in Amsterdam.


Een dag nadat een groep mannen had getracht hem, Klijzing en andere gevangenen te bevrijden uit het Huis van Bewaring werd hij op 16 juli 1944 met veertien andere verzetsmensen in de duinen bij Overveen doodgeschoten en daar in een massagraf begraven.

bottom of page