top of page
Pieter van Velzen

Pieter van Velzen

Grafvak:

7

geboren: 13 oktober 1913 in Leiden
overleden: 17 november 1944 in Alkmaar, 31 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: magazijnmeester en portier in Haarlem
geloof: Nederlands-hervormd
vindplaats: gedenksteen 1

Hier rust onze innig geliefde man en vader. Rust in vrede, pappie

Achtergrond

Pieter van Velzen werkte vanaf mei 1938 als magazijnmeester en portier bij Heck’s Lunchroom in zijn woonplaats Haarlem. In oktober 1938 trouwde hij en in januari 1944 werd zijn zoon geboren. Hij had communistische sympathieën.

Verzetsactiviteiten

Van Velzen verspreidde vanaf eind 1942 in Haarlem illegale bladen, vooral het communistische blad De Waarheid. Daarnaast gaf hij hulp aan onderduikers. Zo bracht hij illegale werkers tijdelijk onder op onderduikadressen. Soms verrichtte hij koeriersdiensten.


Vanaf medio oktober 1944 verspreidde hij dagelijks ongeveer 40 exemplaren van het lokale illegale blad In den Storm.

Arrestatie en moord

Van Velzen werd op 1 november 1944 bij Heck’s Lunchroom gearresteerd en bleek vijftien exemplaren van In den Storm bij zich te hebben. Hij was waarschijnlijk verraden. Hij werd overgebracht naar het Huis van Bewaring in Amsterdam en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 17 november 1944 werd hij met vier andere verzetsmensen in Alkmaar gefusilleerd als represaille voor de moordaanslag op Rottenführer Meijer, die had geprobeerd te infiltreren in het verzet. Hun lichamen werden in een massagraf begraven in de duinen bij Overveen.

bottom of page