top of page
Pieter Bergman

Pieter Bergman

Grafvak:

20

geboren: 3 juli 1920 te Anna Paulowna
overleden: 19 februari 1945 te Zwanenburg, 24 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: bloembollenkweker/bloemist te Anna Paulowna
geloof: gereformeerd
vindplaats: gedenksteen 3

Welgelukzalig is hij die de God Jacobs tot zijn hulp heeft

Achtergrond

Piet Bergman had samen met twee broers een bloembollenkwekerij in Anna Paulowna.

Verzetsactiviteiten

In september 1944 moesten de bewoners van Den Helder met spoed geëvacueerd worden. Hierdoor dreigde de geplande hulp van de leden van de plaatselijke sabotagegroep aan de spoedig verwachte geallieerden te mislukken. Om dit te voorkomen werden de 28 manschappen van de groep overgebracht naar het nabij gelegen Anna Paulowna. Een deel van hen werd bij Bergman ondergebracht.


Nu leden van de sabotagegroep bij hem ondergedoken zaten, stelde Bergman zijn boerderij ook ter beschikking als vergaderplaats voor de staf van de Stoottroep Den Helder-Anna Paulowna van de Binnenlandse Strijdkrachten en als bergplaats voor wapens en munitie. In de schuur kregen groepsleden instructie in het hanteren van de stengun.


In de loop van de winter vonden steeds nieuwe onderduikers en evacués bij Bergman een tijdelijk onderkomen.

Arrestatie en moord

Als gevolg van verraad door een met de NSB sympathiserende dorpsgenoot verrichtte de Hafenüberwachungsstelle uit Den Helder op 5 en 6 februari 1945 op diverse adressen in Anna Paulowna een overval. Naast drie kwartiergevers en vijftien buitenstaanders, vooral onderduikers, werden twaalf leden van de stoottroep gearresteerd, onder wie Bergman. Zij werden overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 19 februari 1945 werd hij in het kader van een represaille voor de dood van een Duitse officier tezamen met negen andere verzetsmensen in Zwanenburg gefusilleerd. Zijn lichaam werd in een massagraf in de duinen bij Overveen provisorisch begraven.

bottom of page