top of page
Petrus Johannes Huijbrecht

Petrus Johannes Huijbrecht

Grafvak:

37

geboren: 28 december 1909 te Rotterdam
overleden: 8 maart 1945 te Amsterdam, 35 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: binnenvaartschipper
geloof: rooms-katholiek
vindplaats: gedenksteen 3

Rust in vrede

Achtergrond

Johnnie Huijbrecht woonde en werkte als schipper op het vrachtschip Derwiati, dat van zijn moeder en stiefvader was. Het schip voer in de drie noordelijke provincies. Huijbrecht ontving voor zijn werk vrije kost, inwoning en kleding. De netto-opbrengst van een opdracht deelde hij met zijn stiefvader en hij spaarde dit voor de aanschaf van een eigen schip.


In 1939/1940 was hij gemobiliseerd geweest. In mei 1943 eiste de bezetter dat alle Nederlandse militairen zich meldden om terug te keren in Duitse krijgsgevangenschap. Huijbrecht weigerde dit en dook onder bij zijn zuster in Leiden.

Verzetsactiviteiten

In Leiden verrichtte Huijbrecht koeriersdiensten voor het verzet. Medio 1944 dook hij onder in Hoorn en later in Wervershoof. Hier trad hij toe tot de Binnenlandse Strijdkrachten en kreeg wapeninstructie.

Arrestatie en moord

Als gevolg van verraad werd de illegale organisatie van Wervershoof opgerold. Huijbrecht was een van de slachtoffers en werd op 25 januari 1945, na zich hevig te hebben verzet, gearresteerd.


Via Medemblik en Alkmaar werd hij overgebracht naar het Huis van Bewaring in Amsterdam en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles. Tijdens zijn gevangenschap werd hij zwaar gemarteld.


Op 8 maart 1945 werd hij als represaille voor de -overigens onbedoelde - aanslag op de Höhere SS- und Polizeiführer in Nederland Rauter met 52 andere mannen bij de Amsteldijk gefusilleerd. Hun lichamen werden op bevel van de Duitsers provisorisch begraven in massagraven in de duinen bij Overveen.

bottom of page