top of page
Petrus Antonius Martinus Pooters

Petrus Antonius Martinus Pooters

Grafvak:

33

geboren: 28 augustus 1911 in Amsterdam
overleden: 1 oktober 1943 in het duingebied bij Overveen, 32 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: journalist en magazijnbediende Centrale Kledingmagazijnen en expeditiechef van de Centrale Voedselvoorziening Amsterdam
geloof: geen
vindplaats: gedenksteen 5

Wij zijn de mest op de velden der toekomst

Achtergrond

Pam Pooters was van jongs af actief in de Communistische Partij Nederland (CPN). Voor de oorlog werd hij uit de partij gezet omdat hij trotskist was; een andere communistische stroming dan die van de CPN.

Verzetsactiviteiten

Pooters ontwikkelde zich in de loop van 1942 tot één van de centrale figuren van de verzetsgroep CS-6 in Amsterdam. Hij organiseerde illegale bijeenkomsten waar hij inleidingen hield, rekruteerde studenten en andere jongeren voor sabotagegroepen, bereidde liquidaties voor op helpers van de bezetter en beraamde brandstichtingen en spoorwegaanslagen.


Ook hielp hij onderduikers met bonkaarten, geld en valse persoonsbewijzen en bracht Joodse landgenoten in vrachtwagens van de Centrale Voedselvoorziening van Amsterdam naar onderduikadressen in Woerden en de omgeving van Deventer en Gorssel.


In september 1942 verzocht hij zijn vriend Jacques Gans een ontsnappingslijn via onbezet Frankrijk te onderzoeken. Voor het illegale socialistische blad Het Parool schreef hij artikelen.

Arrestatie en moord

Op 6 augustus 1943 had Pooters een afspraak met iemand die zich als verzetsman voordeed, maar in werkelijkheid een Vertrauensmann was, die infiltreerde in verzetsgroepen om deze te verraden. Op de ontmoetingsplek in een café aan de Amstelveenseweg in Amsterdam werd hij door de Sicherheitspolizei aangehouden. Bij een ontsnappingspoging werd hij door twee kogels getroffen.


Na door een Polizeistandgericht ter dood te zijn veroordeeld, werd hij op 1 oktober 1943 met achttien andere leden van de opgerolde verzetsgroep CS-6 in de duinen bij Overveen gefusilleerd.

bottom of page