top of page
Nicolaas Johannes Jonk Jzn.

Nicolaas Johannes Jonk Jzn.

Grafvak:

26

geboren: 13 oktober 1919 in Purmerend
overleden: 16 juli 1944 in het duingebied bij Overveen, 24 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: landbouwer in de Beemster
geloof: rooms-katholiek
vindplaats: gedenksteen 4

R.I.P. Mijn Jezus barmhartigheid

Achtergrond

Niek Jonk was bedrijfsleider op de boerderij van zijn aan astma leidende vader in de Beemster.

Verzetsactiviteiten

Jonk hield zich al snel na de bezetting bezig met illegale activiteiten. Hij begon als ordonnans bij de Ordedienst (OD), een landelijke illegale organisatie, die voor een deel was ontstaan in militaire kringen. Vanaf 1943 was hij actief voor de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO). In maart 1944 werd hij lid van de knokploeg Purmerend/Waterland.


Als chauffeur van een auto van de knokploeg, een zware Ford V-8, was Jonk betrokken bij verschillende overvallen op distributiekantoren en bevolkingsregisters. In april nam hij deel aan de bevrijding van een verzetsman. Na een mislukte overval op het distributiekantoor in Haarlem op 23 juni 1944 wisten alle leden van de knokploeg, op één na, in de door Jonk bestuurde auto maar net te ontkomen.

Arrestatie en moord

Eind juni 1944 wilde hij een verzetsbijeenkomst in Amsterdam bezoeken. Bij aankomst bleek het pand waar de vergadering zou worden gehouden door de Sicherheitspolizei te zijn bezet. Na bij een vuurgevecht te zijn gewond, vluchtte Jonk, maar werd door de gealarmeerde Grüne Polizei gearresteerd en overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans.


Op 16 juli 1944 werd hij met veertien andere verzetsmensen standrechtelijk doodgeschoten in de duinen bij Overveen.

bottom of page