top of page
Nathan Zegerius

Nathan Zegerius

Grafvak:

12

geboren: 8 juni 1922 in Amsterdam
overleden: 15 augustus 1944 in het duingebied bij Overveen, 22 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: magazijnknecht in Amsterdam
geloof: Joods
vindplaats: gedenksteen 4

Achtergrond

Nathan Zegerius zat als Joodse jongeman bijna twee jaar ondergedoken in Amsterdam. Vanaf juli 1942 werden zijn moeder, twee zusters en twee van zijn drie broers opgepakt. Zij werden via het doorvoerkamp Kamp Westerbork gedeporteerd en omgebracht in de vernietigingskampen Auschwitz en Sobibor.


Toen Zegerius begin 1944 tijdelijk afwezig was op zijn onderduikadres, werden zijn familielid André en de onderduikgeefster R. van Hoorn-Groenteman gearresteerd door het verraad van Ans van Dijk. Naar aanleiding hiervan gingen Zegerius, de zoon van de onderduikgeefster en diens vriendin naar België. Onderweg werd Zegerius bij een treincontrole in Dordrecht gearresteerd en ingesloten in kamp Vught.


Nadat duidelijk was geworden dat hij Jood was, werd hij overgebracht naar Kamp Westerbork en ingesloten in de strafbarak.

Verzetsactiviteiten

Zegerius was waarschijnlijk met anderen illegaal actief binnen het kamp.

Arrestatie en moord

In augustus 1944 ondernamen drie Joodse mannen een uitbraakpoging uit de gevangenis in Kamp Westerbork. Dit werd ontdekt en zij werden overgebracht naar de gevangenis in Assen.


De Duitsers stelden naar aanleiding hiervan in Kamp Westerbork een onderzoek in naar een groep verzetsmensen, gevangenen en derden, die zowel binnen als buiten het kamp actief was. Duidelijk werd dat de drie gevangenen in Assen tot de groep behoorden, evenals twee Joodse mannen die nog in het kamp waren. Dit waren zo goed als zeker Leon Aronson en Nathan Zegerius.


Nadat de twee mannen in kamp Westerbork en de drie in Assen waren verhoord, werden alle vijf overgebracht naar de Sicherheitspolizei in Amsterdam. Onduidelijk is welk vervolgonderzoek hier heeft plaatsgevonden, maar korte tijd later werden zij in de duinen bij Overveen gefusilleerd en daar begraven.

bottom of page