top of page
Martinus Raben

Martinus Raben

Grafvak:

14

geboren: 27 december 1922 in Palembang op Sumatra, Nederlands-Indië
overleden: 23 oktober 1943 in het duingebied bij Overveen, 20 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: student economie in Rotterdam
geloof: protestant
vindplaats: gedenksteen 5

Ik volg zonder vragen naar ’t onbekende land met een rustig, kalm gemoed

Achtergrond

Mart Raben studeerde economie aan de Nederlandse Economische Hogeschool, nu Erasmus Universiteit, in Rotterdam.

Verzetsactiviteiten

Zonder lid te zijn van een verzetsorganisatie verleende Raben vanaf begin 1942 hulp aan onderduikers. In 1942 werd door de Amsterdamse economiestudent Kemper de Gooise verzetsgroep de Vliegende Brigade (VB) opgericht. Raben kreeg begin 1943 de supervisie over de spionageafdeling van de VB. Hij maakte tekeningen van verdedigingswerken in IJmuiden, Walcheren en Zeeuws-Vlaanderen en van het vliegveld Venlo en de Palmkazerne in Bussum.


Tevens was Raben lid van de Amsterdamse verzetsgroep CS-6 en werkte mee aan een aantal sabotagedaden van deze groep.

Arrestatie en moord

Op 9 september 1943 werd Raben tijdens een bijeenkomst in de Jeugdkapel aan de Meentweg in Bussum met enkele andere leden van de VB gearresteerd. Een provocateur, die deed alsof hij behulpzaam kon zijn bij een geplande liquidatie, had de bijeenkomst verraden. Raben en zijn groepsgenoten werden overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam.


Op 22 oktober 1943 werd Raben met zes andere verzetsmensen, onder wie leden van zijn verzetsgroep, door het Polizeigericht Amsterdam ter dood veroordeeld. De volgende dag werden zij in de duinen bij Overveen gefusilleerd en in een massagraf begraven.

bottom of page