top of page
Marten Lijnema

Marten Lijnema

Grafvak:

6

geboren: 16 maart 1910 te Kantens in Noord-Groningen
overleden: 16 mei 1944 in het duingebied bij Overveen, 34 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: landarbeider en tabakswinkelier in Kantens
geloof: gereformeerd
vindplaats: gedenksteen 5

Mattheus 25:23

Achtergrond

Marten Lijnema werkte zeven maanden per jaar als landarbeider. De overige maanden was hij koppelbaas en had een tabakswinkel in Kantens in Noord-Groningen. Hij was fel tegen de NSB.

Verzetsactiviteiten

Vanuit zijn antinazistische denkbeelden werd hij lid van de Ordedienst, een landelijke illegale organisatie, die voor een deel is ontstaan in militaire kringen. Daarnaast was hij lid van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers. Hij bracht onderduikers onder en verzorgde vervalste persoonsbewijzen en bon- en stamkaarten. In de winter van 1943-1944 was hij regelmatig onderweg om geld voor onderduikers in te zamelen.

Arrestatie en moord

In 1943 verleende Lijnema onderdak aan een gedrost lid van een Duitse paramilitaire motororganisatie. Hij nam het wapen van deze man in beslag, gaf het aan een verzetsman, die het op zijn beurt ook weer doorgaf. In de nacht van 31 januari 1944 werd Lijnema in zijn woning door de Sicherheitspolizei gearresteerd. Men bleek op de hoogte te zijn van het doorgeven van het wapen.


Op 15 mei 1944 werd Lijnema vanuit Groningen waar hij gevangen zat, overgebracht naar het Huis van Bewaring in Amsterdam. Met drie andere verzetsmensen, één eveneens afkomstig uit Kantens, werd hij hier door een Polizeistandgericht ter dood veroordeeld. De volgende dag werden zij in de duinen bij Overveen gefusilleerd en in een massagraf begraven.

bottom of page