top of page
Markus Assies

Markus Assies

Grafvak:

23

geboren: 26 januari 1919 te Haule (gem. Ooststellingwerf)
overleden: 6 juni 1944 in het duingebied bij Overveen (gem. Zandvoort)
burg. staat: ongehuwd
beroep: ambtenaar te Assen
geloof: gereformeerd
vindplaats: gedenksteen 6

Zijn leven, zijn werk en zijn getuigenis troosten ons. Psalm 42:12

Achtergrond

Max Assies was tijdens de mobilisatie in 1939-1940 in dienst als vaandrig der Infanterie. Na de capitulatie in mei 1940 werkte hij als chef van de onderafdeling vervoer van het Rijksbureau voor de Voedselvoorziening in Assen.

Verzetsactiviteiten

Vanaf 1943 behoorde hij tot Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO) en de Landelijke Knokploegen (LKP) in Drenthe. 


Daarnaast was hij actief in Friesland en Groningen.

Naast het verrichten van spionage en sabotage, het mede-organiseren van overvallen en het vervoer van wapens, verleende Assies op intensieve wijze hulp aan onderduikers en neergestorte geallieerde vliegers. Een deel van de onderduikers (Joden, gezochte verzetsmannen, studenten en ontduikers van de arbeidsinzet) werd met behulp van zijn oudere broer Gerrit - een boswachter - ondergebracht in ondergrondse schuilhutten in de Staatsbossen bij Appelscha. Van hieruit vervoerde Max Assies ook geallieerde piloten.

Arrestatie en moord

Op 28 februari 1944 werd Assies gearresteerd in Assen. Pogingen van het verzet om hem te bevrijden, mislukten. Eind maart werd hij overgebracht naar het Huis van bewaring in Groningen. Na een aantal malen te zijn ondervraagd in het Scholtenhuis, het hoofkwartier van de Sicherheitspolizei in Groningen, werd hij omstreeks 21 mei 1944 op transport gesteld naar Amersfoort en vervolgens naar kamp Vught.


Op 2 juni werd Assies door het Polizeistandgericht in Den Bosch ter dood veroordeeld. Samen met 28 andere verzetsmensen werd hij op 6 juni 1944 gefusilleerd in het duingebied bij Overveen en daar begraven in een massagraf.


Postuum kreeg hij het Het Verzetskruis 1940-1945, de na de Militaire Willems-Orde hoogste dapperheidsonderscheiding van Nederland, en het Eisenhower-certificaat for gallant service in assisting the escape of Allied soldiers from the enemy.

bottom of page