top of page
Maarten van Gilse

Maarten van Gilse

Grafvak:

33

geboren: 12 juni 1916 te München (Duitsland)
overleden: 1 oktober 1943 in het duingebied bij Overveen, 27 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: journalist/schrijver te Amsterdam
geloof: geen
vindplaats: gedenksteen 5

Achtergrond

Mik van Gilse was journalist/schrijver. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog zat hij als verslaggever in Spanje. Daarnaast was hij leider van het Hollands Jeugdtoneel en had communistische sympathieën.

Verzetsactiviteiten

Met zijn vader, componist/dirigent Jan van Gilse, en beeldhouwer G.J. van der Veen vormde hij de eerste redactie van het in mei 1942 opgerichte illegale blad De Vrije Kunstenaar. Dit blad was voortgekomen uit het verzet onder kunstenaars tegen de verplichte aansluiting bij de Kultuurkamer wilden zij hun beroep kunnen blijven uitvoeren.


In de Persoonsbewijzencentrale, een organisatie die persoonsbewijzen en officiële papieren vervalste, was Van Gilse een meester in het namaken van persoonsbewijzen en bonkaarten. Ook verspreidde hij het blad De Vrije Kunstenaar en deelde bonkaarten en geld uit aan ondergedoken kunstenaars.


In het voorjaar van 1943 behoorde hij tot degenen die betrokken waren bij de voorbereiding van de aanslag op het Amsterdamse Bevolkingsregister. Daarnaast had hij nauwe contacten met de Amsterdamse verzetsgroep CS-6.

Arrestatie en moord

Eind juli 1943 werd hij in Amsterdam door de Sicherheitspolizei op zijn onderduikadres in Amsterdam gearresteerd. Hierbij raakte hij door een kogel in een hiel gewond.


Op 30 september 1943 werd hij door het Polizeistandgericht in Amsterdam, na een meer dan tien uur durende zitting, met 18 andere leden van de opgerolde verzetsgroep CS-6 ter dood veroordeeld. De volgende dag werden zij in de duinen bij Overveen gefusilleerd en daar in een massagraf begraven.

bottom of page