top of page
Louis Andreas Berben

Louis Andreas Berben

Grafvak:

21

geboren: 26 januari 1903 te Amsterdam
overleden: 15 april 1945 te Sint Pancras, 42 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: laboratoriumbediende te Amsterdam
geloof: rooms-katholiek
vindplaats: gedenksteen 3

In pace. Wij zien elkander weder, want liefde is sterker dan de dood

Achtergrond

Louis Berben woonde in Amsterdam en werkte sinds 1930 als amanuensis in het laboratorium van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis. In 1932 trouwde hij met een Duitse dienstbode.

Verzetsactiviteiten

Het laboratorium waar Berben werkte, werd ook gebruikt door de aan het ziekenhuis verbonden patholoog-anatoom Pompe. Vanaf september 1944 zwierf de zender ‘Arend’ van de Radiodienst in Amsterdam, onder meer als gevolg van problemen rond de stroomlevering door Amsterdam. Deze zender werd door de Raad van Verzet, een koepelorganisatie van het verzet, gebruikt voor het verzenden en ontvangen van honderden telegrammen naar en van het reeds bevrijde Eindhoven.


Eind december 1944 werd de zender in het proefdierentehuis van het laboratorium van Pompe geplaatst. Berben verleende gedurende de volgende twee maanden zijn assistentie aan de uitzendingen.

Arrestatie en moord

Op zondagochtend 25 februari 1945 werd de zender na peiling of verraad in het OLV-Gasthuis door de Sicherheitspolizei gevonden. In het hierop volgend vuurgevecht werd de marconist doodgeschoten en Berben gearresteerd. Diezelfde dag werd ook Pompe aangehouden. Zij werden overgebracht naar het Huis van bewaring in Amsterdam en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 15 april 1945 werd Berben, samen met 19 andere verzetsmensen, waaronder Pompe, in Sint Pancras doodgeschoten als represaille voor een aanslag op een trein van het Duitse leger. De lichamen werden provisorisch begraven in een massagraf in de duinen bij Overveen.

bottom of page