top of page
Lolle Rondaan

Lolle Rondaan

Grafvak:

25

geboren: 3 januari 1919 te Menaldum in Friesland
overleden: 16 februari 1944 in Amsterdam, 25 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: carrosserie- en wagenmaker in Beetgum, nabij Leeuwarden
geloof: gereformeerd
vindplaats: gedenksteen 5

Fallen yn ’e striid tsjin ûnrjocht en slavernij

Achtergrond

Lolle Rondaan werkte in de wagenmakerij van zijn vader.

Verzetsactiviteiten

Rondaan verleende vanaf 1942 hulp aan Joodse onderduikers in Menaldumadeel in Friesland. In het voorjaar van 1943 kwam hij in contact met een lid van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers. Hij zocht voor hem naar onderduikadressen en bezorgde distributiebescheiden en valse persoonsbewijzen.


Daarnaast verspreidde Rondaan het illegale blad Vrij Nederland en anti-Duitse pamfletten. Ook was hij betrokken bij het stencilen en in Noordwest-Friesland verspreiden van het illegale blad Voor God en den Koning.


Medio 1943 trad Rondaan toe tot de knokploeg Sexbierum. Hij was als knokploeg-lid betrokken bij overvallen in Sexbierum, Midlum en Weidum. Hierbij werden de kaartsystemen van de plaatselijke bureauhouders van de voedselvoorzieningsorganisatie vernietigd en Ausweise buitgemaakt.


Onder zijn leiding werd in de nacht van 25 op 26 september 1943 de moeilijk toegankelijke kluis in het gemeentehuis van Sint Annaparochie gekraakt en het volledige bevolkingsregister meegenomen. Eerst verstopten Rondaan en zijn broer Jan het register op hun slaapkamer, later werd het in een bakkersoven verbrand.

Arrestatie en moord

Als gevolg van verraad door provocateur Frans Michon werd Rondaan op 22 november 1943 in Beetgum gearresteerd en overgebracht naar het Huis van Bewaring in Groningen. Op 14 februari 1944 werd hij door het Polizeistandgericht in Assen ter dood veroordeeld. Twee dagen later werd hij in Amsterdam met vijf andere verzetsmensen, onder wie leden van zijn knokploeg, gefusilleerd en op bevel van de Duitsers provisorisch begraven in een massagraf in de duinen bij Overveen.

bottom of page