top of page
Leendert Reidsma

Leendert Reidsma

Grafvak:

10

geboren: 5 februari 1919 in Velsen
overleden: 30 januari 1945 in Amsterdam, 25 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: student in Delft en calculator scheepswerf in Dordrecht
geloof: Nederlands-hervormd
vindplaats: gedenksteen 1

Filippenzen 1:6 Het goede werk begonnen en voleindigd

Achtergrond

Leen Reidsma studeerde scheepsbouwkunde aan de Technische Hogeschool (nu TU) in Delft. In het voorjaar van 1943 eiste de bezetter van studenten dat zij een loyaliteitsverklaring ondertekenden, wilden zij verder kunnen studeren. Reidsma weigerde dit en dook onder.


Op 1 november 1943 werd hij tijdens een controle op persoonsbewijzen gearresteerd en ingesloten in de gevangenis het Oranjehotel in Scheveningen. Na twaalf dagen werd hij vrijgelaten en tewerkgesteld als calculator bij de afdeling scheepsbouw van Scheepswerf en Machinefabriek de Biesbosch in Dordrecht.

Verzetsactiviteiten

Reidsma werd in de zomer van 1944 lid van de illegale groep Albrecht die zich bezighield met militaire spionage voor het Nederlandse Bureau Inlichtingen in Londen. Als verkenner bracht hij militaire stellingen in kaart.


In september 1944 sloot hij zich aan bij de Binnenlandse Strijdkrachten in Dordrecht. Vanaf half oktober verspreidde hij het illegale blad De Vrije Pers en zamelde geld in voor stakende en ondergedoken spoorweglieden.

Arrestatie en moord

Als gevolg van verraad werd Reidsma op 30 november 1944 in Dordrecht gearresteerd en overgebracht naar Utrecht. Hij werd tijdens verhoren zwaar mishandeld. Vervolgens werd hij overgebracht naar het Huis van Bewaring in Amsterdam en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 30 januari 1945 werd hij met vier andere verzetsmensen gefusilleerd bij de Amsteldijk. De aanleiding voor de fusillade is onduidelijk. In opdracht van de bezetter werden de vijf lichamen in een massagraf in de duinen bij Overveen begraven.

bottom of page