top of page
Leendert Johannes van Keimpema

Leendert Johannes van Keimpema

Grafvak:

21

geboren: 12 maart 1926 in Velsen
overleden: 15 april 1945 in Sint Pancras, 19 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: machinebankwerker/lasser in Amsterdam
geloof: rooms-katholiek
vindplaats: gedenksteen 3

R.I.P. God, kerk en land getrouw, bracht hij het offer van zijn leven

Achtergrond

Leendert van Keimpema was een zoon van een caféhouder in IJmuiden. In 1936, toen hij tien was, overleed zijn moeder. Via de rooms-katholieke kerk werd hij met zijn vier jaar oudere broer in een tehuis in Meijel (Limburg) ondergebracht. Twee jaar later werd hij overgeplaatst naar Huize St. Aloysius in Amsterdam. Hier zou hij tot zijn arrestatie in 1945 blijven wonen.


In de loop van de oorlog ging hij als lasser werken bij een smederij.

Verzetsactiviteiten

Medio 1944 werd Van Keimpema lid van de Amsterdamse knokploeg Reintje de Vos. Hij werd ingedeeld bij de EHBO-sectie. Daarnaast verrichtte hij koeriersdiensten, ontving wapeninstructie, vervoerde wapens en bewaakte soms ’s-nachts wapenopslagplaatsen.

Arrestatie en moord

Kort nadat bij een inval door de Sicherheitspolizei in de woning van een pelotonscommandant van de Binnenlandse Strijdkrachten een groot aantal identiteitsplaatjes was aangetroffen, die voor na de bevrijding bedoeld waren, vonden in de vroege ochtend van zondag 8 april 1945 op diverse adressen van BS-ers in Amsterdam invallen plaats. Van Keimpema werd in het St. Aloysius aangehouden en ingesloten in het Huis van Bewaring aan de Weteringschans. Daar werd hij op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 15 april 1945 werd Keimpema, met negentien andere verzetsmensen in Sint Pancras doodgeschoten als represaille voor een aanslag op een trein van het Duitse leger. De lichamen werden op bevel van de bezetter provisorisch begraven in een massagraf in de duinen bij Overveen.

bottom of page