top of page
Lambert Grégoire Rima

Lambert Grégoire Rima

Grafvak:

1

geboren: 7 maart 1907 in Den Haag
overleden: 5 februari 1943 op de Leusderheide, 35 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: machinezetter in Den Haag
geloof: geen
vindplaats: Leusderheide

Achtergrond

Bertus Rima woonde met zijn echtgenote en twee dochters in Den Haag. Vanaf 1938 werkte hij als machinezetter bij een drukkerij.

Verzetsactiviteiten

In 1941 werd Rima verspreider van het illegale blad Vrijheid. Dit was een Haagse editie van het illegale socialistische blad Het Parool. Doel van dit Haagse kopblad was om het vervoer van grote hoeveelheden exemplaren van het Het Parool uit Amsterdam naar elders te vermijden. Om de Duitsers op een dwaalspoor te brengen had het blad een andere naam Vrijheid. De naam was ontleend aan de in het begin van de jaren ’30 in Duitsland ontstane socialistische groet ‘Freiheit’.

Arrestatie en moord

De aanhouding van een verspreidster van Vrijheid, eind januari 1942, leidde ertoe dat op 2 februari W.S. Lans, die de leiding had over het blad, werd gearresteerd. Bij Lans werd een schrift aangetroffen waarin namen stonden van verspreiders van de illegale brochures van de socialist Scheps. Dit had tot gevolg dat Rima op 13 februari op zijn werk werd aangehouden.


Hij werd achtereenvolgens gevangen gezet in het zogenaamde Oranjehotel in Scheveningen en in de kampen Amersfoort en Vught. Op 19 december 1942 werd hij met zestien andere Parool-mannen ter dood veroordeeld. Op 5 februari 1943 werd hij met negentien verzetsmensen, onder wie dertien leden van de Paroolgroep op de Leusderheide gefusilleerd.


Op 19 december 1945 werd de Paroolgroep in grafvak 1 van de Eerebegraafplaats herbegraven.

bottom of page