top of page
Krijn Martinus Breur

Krijn Martinus Breur

Grafvak:

1

geboren: 25 mei 1917 te Dordrecht
overleden: 5 februari 1943 op de Leusderheide, 25 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: journalist te Amsterdam
geloof: geen
vindplaats: Leusderheide

Liever staande sterven dan knielende leven

Achtergrond

Krijn Breur had al jong socialistische idealen. Tijdens zijn hbs-tijd was hij lid van de Arbeiders Jeugd Centrale (AJC): een socialistische jeugdbeweging. Van medio 1937 tot eind 1938 nam hij als ‘politiek commissaris’ in de Internationale Brigade deel aan de Spaanse Burgeroorlog.


Toen hij gewond in Nederland teruggekeerde, werd hij stateloos verklaard. Hierdoor kon hij moeilijk een vaste baan krijgen. Hij schreef artikelen voor de Arbeiderspers en was als arbeidscontractant werkzaam voor een landarbeidersbond en het Gemeentelijk Bureau voor de Statistiek in Amsterdam.

Verzetsactiviteiten

Vanaf medio 1940 verspreidde Breur het communistische blad De Waarheid en verrichtte spionagewerk. Ook verleende hij hulp aan Joodse onderduikers door hen in zijn woning onderdak te verlenen, bonkaarten te verzorgen en persoonsbewijzen te vervalsen.


Breur was lid van de Nederlandse Volksmilitie (NVM), een communistische verzetsorganisatie. In Amsterdam had hij de leiding over een kleine sabotagegroep. In 1942 pleegde hij met behulp van door hem vervaardigde tijdbommen aanslagen op munitieopslagplaatsen en garages van het Duitse leger.

Arrestatie en moord

Als gevolg van het vinden van de administratie van de NVM bij de leider hiervan, werden medio oktober 1942 honderden leden van de NVM gearresteerd. Op 19 november werd Breur in Den Haag door de Sicherheitspolizei opgepakt.


Op 31 december 1942 werd hij ter dood veroordeeld. Met 19 andere veroordeelde verzetsmensen werd hij op 5 februari 1943 op de Leusderheide gefusilleerd.


In december 1945 werd Breur gezamenlijk met twaalf leden van de zogenoemde Paroolgroep herbegraven in grafvak 1 van de Eerebegraafplaats.

bottom of page