top of page
Klaas Ritzema

Klaas Ritzema

Grafvak:

26

geboren: 24 december 1919 in Groningen
overleden: 16 juli 1944 in het duingebied bij Overveen, 24 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: klerk/schrijver in Groningen
geloof: gereformeerd
vindplaats: gedenksteen 4

Ik heb den goeden strijd gestreden, ik heb mijn loop ten einde gebracht

Achtergrond

Klaas Ritzema werkte als klerk 2e klasse bij de Voogdijraad in Groningen.

Verzetsactiviteiten

In 1941 en 1942 verspreidde Ritzema in Groningen het in Haarlem gedrukte illegale blad De Verrekijker. Vanaf 1943 was hij zijdelings betrokken bij de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers en verspreidde af en toe het illegale protestantse blad Trouw.


Toen de knokploeg Alkmaar begin juni 1944 na arrestaties dringend behoefte had aan uitbreiding, werd Ritzema gevraagd lid te worden. Op 23 juni was Ritzema een van de deelnemers aan de mislukte overval op het distributiekantoor van Haarlem.

Arrestatie en moord

Nadat medeverzetsman Klijzing op 25 juni was gearresteerd, kregen zijn knokploeggenoten opdracht onmiddellijk elders onder te duiken. Op 12 juli keerde Ritzema, na ruim twee weken in Groningen ondergedoken te hebben gezeten, terug naar zijn oude onderduikadres in Alkmaar. Juist die dag werden als gevolg van Klijzings tijdens langdurige verhoren afgedwongen bekentenissen op verschillende adressen in Alkmaar invallen gedaan. Hierbij werden Ritzema en zijn onderduikgever gearresteerd.


Na enkele dagen gevangen te hebben gezeten in het Huis van Bewaring in Amsterdam, werd Ritzema op 16 juli 1944 met veertien andere verzetsmensen, onder wie enkelen van degenen die hem de dag daarvoor hadden getracht te bevrijden, in de duinen bij Overveen doodgeschoten en daar begraven.

bottom of page