top of page
Klaas de Graaf

Klaas de Graaf

Grafvak:

5

geboren: 5 mei 1920 in Den Haag
overleden: 15 december 1944 in Purmerend, 24 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: politieagent in Amersfoort
geloof: Nederlands-hervormd
vindplaats: gedenksteen 1

Rust in vrede geliefde man, vader, zoon, broer en vriend

Achtergrond

Klaas de Graaf was, na een periode van werkloosheid, van november 1940 tot mei 1941 als machinebankwerker werkzaam bij de Hermann-Göring-Werke bij Wolfenbüttel in Duitsland. Na een verlofperiode keerde hij niet terug. Hij vond een baan als draaier bij ingenieursbureau Eriksson in Den Haag. Eind 1942 begon hij aan een politieopleiding. In 1944 werd hij als Wachtmeester der Staatspolitie in Amersfoort aangesteld.

Verzetsactiviteiten

In Amersfoort kwam De Graaf in contact met het verzet en werd lid van de Binnenlandse Strijdkrachten. Hij hield zich bezig met het verzorgen en distribueren van wapens die afkomstig waren van wapendroppings. Tevens gaf hij wapeninstructie.

Arrestatie en moord

Doordat een verrader zich in de groep had ingedrongen, werd De Graaf op 23 november 1944 in het Amersfoortse politiebureau gearresteerd. Tijdens de huiszoeking in zijn woning werd een stengun met munitie aangetroffen. De Graaf werd ingesloten in één van de zeer kleine cellen in de ‘bunker’ van kamp Amersfoort. Enige tijd later werd hij overgebracht naar het Huis van Bewaring in Amsterdam waar hij op de lijst van Todeskandidaten werd gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 15 december 1944 werd De Graaf met twee andere verzetsmensen in Purmerend doodgeschoten als represaille voor de diefstal van 400 balen suiker die bedoeld waren voor het Duitse leger. De lichamen werden in een massagraf begraven in de duinen bij Overveen.

bottom of page