top of page
Karel Benjamin van Seventer

Karel Benjamin van Seventer

Grafvak:

22

geboren: 28 oktober 1923 in Batavia in Nederlands-Indië
overleden: 13 maart 1945 in Zwanenburg, 21 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: scholier in Haarlem
geloof: vrijzinnig-protestant
vindplaats: gedenksteen 3

Gevallen voor vrijheid en gerechtigheid

Achtergrond

Karel van Seventer bezocht tot september 1943 middelbaar-technische scholen (nu MBO) in Leiden en Haarlem. Hij stelde zich in december 1943 in Alphen aan den Rijn teweer tegen een Hollandse SS’er, die probeerde hem een fototoestel afhandig te maken. Hij werd mishandeld en zat zes dagen vast in het politiebureau in Gouda.

Verzetsactiviteiten

Begin 1944 raakte Van Seventer in Haarlem betrokken bij de verspreiding van het illegale blad Berichtendienst van de B.B.C., het latere nieuwsbulletin De Patriot.


Vanaf juni 1944 maakte hij deel uit van een kleine knokploeg in Haarlem. Van Seventer bemachtigde fietsen voor koeriersters, radio’s voor het luisteren naar de Engelse zender en wapens door deze te stelen van Duitse soldaten in cafés en zwembaden.


Later in 1944 sloot hij zich aan bij de knokploeg Haarlemmermeer. In februari 1945 was hij in Zwanenburg betrokken bij het ontzetten van een medelid van de knokploeg, die in een vuurgevecht met twee leden van de Feldgendarmerie (Duitse Militaire politie) gewond was geraakt.

Arrestatie en moord

Op 13 maart 1945 vond op Van Seventers onderduikadres in Zwanenburg een overval plaats door de Sicherheitspolizei. Van Seventer paste net op de twee kinderen van zijn onderduikgevers toen de inval plaats vond. Waarschijnlijk was er sprake van verraad.


Bij een poging uit handen van de Sicherheitspolizei te blijven, werd hij op een nabijgelegen bouwland neergeschoten en overleed ter plaatse. Zijn lichaam werd nog die avond op bevel van de bezetter begraven in de duinen bij Overveen.

bottom of page