top of page
Julius Bernardus Varwijk

Julius Bernardus Varwijk

Grafvak:

1

geboren: 30 juli 1904 in Emmen
overleden: 5 februari 1943 op de Leusderheide, 38 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: aardappelbezorger in Den Haag
geloof: Nederlands-hervormd
vindplaats: Leusderheide

De stille krachten zullen eind’lijk overwinnen. H. Roland Holst

Achtergrond

Jules Varwijk was als aardappelbezorger in dienst bij een Aardappel- en Brandstoffenhandel in Den Haag. Hij had socialistische ideeën.

Verzetsactiviteiten

Vanaf medio 1940 verspreidde Varwijk illegale lectuur, variërend van kleinere bladen als Uit de Woestijn en de socialistische Nieuwsbrief van Pieter ’t Hoen tot grotere als Vrij Nederland, Vrijheid en het socialistische Het Parool. Daarnaast was hij betrokken bij het vervalsen van persoonsbewijzen voor Joodse landgenoten. In dit verband onderhield hij contact met een verzetsgroep.

Arrestatie en moord

Op 17 juni 1942 werd Varwijk na verraad van een kennis in zijn woning in Den Haag gearresteerd en ingesloten in de gevangenis het Oranjehotel in Scheveningen. Later zat hij gevangen in Amersfoort, Utrecht en Vught.


Met zestien Parool-mannen werd Varwijk op 19 december 1942 ter dood veroordeeld. Op 5 februari 1943 werd hij met negentien andere verzetsmensen, onder wie dertien leden van de Paroolgroep op de Leusderheide gefusilleerd en daar begraven. Hij liet een vrouw en zoon van 14 achter.


De Paroolgroep werd op 19 december 1945 in grafvak 1 van de Eerebegraafplaats herbegraven.

bottom of page