top of page
Jules Alkema

Jules Alkema

Grafvak:

2

geboren: 5 juni 1925 te Voorburg
overleden: 7 maart 1945 te Haarlem, 19 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: elektricien
geloof: Nederlands-hervormd
vindplaats: gedenksteen 3

Hier rust onze Jules. Moge zijn offer niet vergeefs zijn geweest

Achtergrond

Jules Alkema woonde bij zijn ouders in Haarlem en ging in de loop van de oorlog als elektricien werken in de Centrale Werkplaats van de Nederlandse Spoorwegen.

Verzetsactiviteiten

Op 17 september 1944 begonnen de geallieerde luchtlandingen om de bruggen over de Maas, Waal en Rijn te veroveren; de Operatie Market Garden. Om het vijandelijke vervoer zoveel mogelijk te beletten, werd het spoorwegpersoneel door de Nederlandse regering opgeroepen te staken. Net als zijn vader, een NS-machinist, legde Jules zijn werk neer en dook onder in Haarlem.


In het najaar van 1944 kwam hij op een van zijn onderduikadressen in contact met leden van het verzet in Haarlem-Noord. Via deze contacten was hij betrokken bij wapendroppings ten noorden van Haarlem.

Arrestatie en moord

In de namiddag van 17 februari 1945 werd Jules, die toevallig op bezoek was bij zijn moeder om mee te eten, aangehouden door enkele ‘foute’ leden van het Velser politiekorps onder leiding van A. Kipp. Via het politiebureau in Velsen werd hij overgebracht naar het Huis van bewaring in Amsterdam en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Twee en een halve week later werd hij op 7 maart 1945 als represaille voor de moord op een Nederlandse NSB-er en Opperwachtmeester van de Staatspolitie door onder meer Hannie Schaft, samen met 14 anderen aan de Dreef in Haarlem gefusilleerd. De lichamen werden provisorisch in een massagraf begraven in de duinen bij Overveen.

bottom of page