top of page
Johannes Wilhelmus Oudenaller

Johannes Wilhelmus Oudenaller

Grafvak:

35

geboren: 26 juni 1876 in Hilversum
overleden: 12 februari 1945 in Haarlem, 68 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: chef-drukker en bedrijfsleider in Hilversum
geloof: rooms-katholiek
vindplaats: gedenksteen 2

R.I.P. Gezwegen tot in den dood; hierdoor zijn medewerkers gered

Achtergrond

Joop Oudenaller werkte als chef-drukker en bedrijfsleider bij drukkerij Ethner in Hilversum. De eigenaar van de drukkerij was een Duitser die sinds 1930 in Nederland woonde. Toen deze in het najaar van 1944 opgeroepen werd voor het Duitse leger, dook hij onder. Oudenaller kreeg de beschikking over één van zijn drukpersen.

Verzetsactiviteiten

Oudenaller verplaatste de pers naar een ruimte elders in Hilversum. Vanaf eind november 1944 drukte hij hier twee- à driemaal per week vele honderden exemplaren van het illegale blad De Vrije Gooi- en Eemlander.

Arrestatie en moord

Door verraad werd Oudenaller op 8 februari 1945, tijdens zijn zet- en drukwerkzaamheden, door ‘foute’ politiemannen uit Hilversum gearresteerd en overgebracht naar het Huis van Bewaring in Amsterdam. Tijdens verhoren door de Sicherheitspolizei nam hij alle verantwoordelijkheid op zich. Een gearresteerde verzetscollega weigerde hij te herkennen. De namen van anderen noemde hij niet.


Op 12 februari 1945 werd Oudenaller, ruim 68 jaar oud, als represaille voor het doodschieten van een Duitse onderofficier en een soldaat in Haarlem met zeven anderen in Haarlem gefusilleerd. Op bevel van de bezetter werden zij in een provisorisch massagraf in de duinen bij Overveen begraven.

bottom of page