top of page
Johannes Thomas Fransiskus Friederich

Johannes Thomas Fransiskus Friederich

Grafvak:

38

geboren: 12 oktober 1907 te Amsterdam
overleden: 8 maart 1945 te Amsterdam, 37 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: meubelmaker/restaurateur te Amsterdam
geloof: rooms-katholiek
vindplaats: gedenksteen 3

In volle overtuiging gevallen voor zijn vaderland

Achtergrond

Jan Friederich was tijdens de oorlogsdagen in mei 1940 in militaire dienst. Na de capitulatie werkte hij als zelfstandig meubelmaker en restaurateur van antieke en moderne meubels in Amsterdam. Hij woonde bij zijn moeder van in de 70, die sinds 1925 weduwe was.


In april 1943 voldeed hij niet aan de oproep van de bezetter zich als oud-militair in krijgsgevangenschap te begeven. In plaats van zich te melden, dook hij onder.

Verzetsactiviteiten

In september 1944 werd hij plaatsvervangend groepscommandant van de Binnenlandse Strijdkrachten in Amsterdam-Oost. Naast het geven van vuurwapeninstructie was hij belast met het vervoer van wapens. In zijn ouderlijk huis bij zijn moeder had hij een wapenopslagplaats.

Arrestatie en moord

Op 16 februari 1945 verrichtte de Sicherheitspolizei een inval in zijn ouderlijk huis. Hierbij werd de wapenopslagplaats ontdekt. Friederich werd gearresteerd en ingesloten in het Huis van Bewaring aan de Weteringschans. Tevens werd hij op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 8 maart werd Friederich als represaille voor de - overigens onbedoelde - aanslag op de Höhere SS- und Polizeiführer in Nederland Rauter met 52 andere mannen bij de Amsteldijk gefusilleerd. Hun lichamen werden op bevel van de bezetter provisorisch begraven in massagraven in de duinen bij Overveen.

bottom of page