top of page
Johannes Michaël Hendrik van Mierlo

Johannes Michaël Hendrik van Mierlo

Grafvak:

33

geboren: 21 oktober 1907 in Den Helder
overleden: 1 oktober 1943 in het duingebied bij Overveen, 35 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: leraar wis- en natuurkunde en scheepswerktuigkunde in Amsterdam
geloof: rooms-katholiek
vindplaats: gedenksteen 5

Achtergrond

Jan van Mierlo werkte als leraar aan de Kweekschool voor Machinisten in Amsterdam. Na de oprichting van de Nederlandse Unie in juli 1940 werd hij in zijn woonplaats Amstelveen afdelingsvoorzitter. De Unie was opgezet om tegenwicht te bieden aan de NSB en wilde in samenwerking met Duitse en Nederlandse autoriteiten een maatschappij opbouwen op basis van een brede nationale samenwerking.

Verzetsactiviteiten

In december 1941 werd de Unie door de Duitsers ontbonden. Van Mierlo richtte als reactie hierop een eigen illegale groep op. In 1942 sloot hij zich aan bij de Amsterdamse verzetsgroep CS-6 omdat hij zich verwant voelde met de communisten in deze groep. Hij had er al snel een leidende functie.


Van Mierlo nam deel aan veel verzetsactiviteiten, zoals liquidaties van prominente helpers van de bezetter, spoorwegaanslagen op Duitse militaire treinen, brandstichtingen in bioscooptheaters waar Duitse propagandafilms werden vertoond en het leeghalen van Duitse opslagplaatsen. Tevens maakte hij deel uit van de groep die het Bevolkingsregister in Den Helder overviel en maakte hij voor Joodse landgenoten valse doopbewijzen.

Arrestatie en moord

Als gevolg van verraad door Irma Seelig, de vriendin van één van de leden van de verzetsgroep, Frijda, werd Van Mierlo op 25 september 1943 op het Haarlemse station gearresteerd. Seelig was kort na de arrestatie van Frijda opgepakt en voor de keuze gesteld voor de bezetter te gaan werken of te worden gefusilleerd. Mogelijk zou dan ook haar vriend Frijda vrijgelaten worden. Voor haar verraad kreeg ze na de oorlog twaalf jaar gevangenisstraf.


Vijf dagen na zijn arrestatie werd Van Mierlo met achttien andere leden van de opgerolde verzetsgroep CS-6 door het Polizeistandgericht in Amsterdam ter dood veroordeeld. De volgende dag werden zij gefusilleerd in de duinen bij Overveen en in een massagraf provisorisch begraven.

bottom of page