top of page
Johannes Langedijk

Johannes Langedijk

Grafvak:

37

geboren: 7 mei 1902 in Bolsward
overleden: 8 maart 1945 in Amsterdam, 42 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: verzekeringsagent in Wervershoof
geloof: rooms-katholiek
vindplaats: gedenksteen 3

Trouw aan God in elk gebod met als loon een hemelskroon

Achtergrond

Johannes Langedijk werkte als agent-incasseerder bij de Algemeene Friesche Levensverzekeringsmaatschappij. Maatschappelijk was hij zeer actief. Hij was bode van een RK bouwvereniging, een speeltuinvereniging en het Wit-Gele Kruis en brandstoffenbeheerder van de Coöperatie Ons Vertrouwen.

Verzetsactiviteiten

In 1943 werd de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers opgericht. Langedijk was een van de initiatiefnemers die in zijn woonplaats Wervershoof een plaatselijke organisatie opzette. Hij bracht veel onderduikers onder en voorzag hen van bonkaarten en voedsel. Voor het verkrijgen van de benodigde financiële middelen zette hij diverse acties op.


Daarnaast hield hij zich in het najaar van 1944 bezig met het vervaardigen en verspreiden van het plaatselijke illegale blad De Nieuwspomp, ook bekend onder de naam Pijpje Drop. Hierin werden de inwoners van Wervershoof op hun plichten gewezen.


Langedijk werd gezien als ‘de ziel’ van het verzet in Wervershoof.

Arrestatie en moord

Op 25 januari 1945 werd een groot deel van de organisatie in Wervershoof opgerold als gevolg van verraad, vermoedelijk door de oudste dochter van de lokale kruidenier. Langedijk werd ‘s ochtends door de Grüne Polizei gearresteerd en overgebracht naar Medemblik. Enkele weken later werd hij vervoerd naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 8 maart werd hij als represaille voor de -overigens onbedoelde - aanslag op de Höhere SS- und Polizeiführer in Nederland Rauter met 52 andere mannen bij de Amsteldijk gefusilleerd. De lichamen werden op bevel van de Duitsers provisorisch begraven in de duinen bij Overveen.

bottom of page