top of page
Johannes Hoogendoorn

Johannes Hoogendoorn

Grafvak:

41

geboren: 21 december 1898 te Haarlem
overleden: 20 mei 1944 op de Waalsdorpervlakte, 45 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: eigenaar boek- en handelsdrukkerij en uitgever van het weekblad De Poort in Haarlem
geloof: Nederlands-hervormd
vindplaats: Waalsdorpervlakte

Weest hem waard door trouw aan de vrijheid te zijn

Achtergrond

Johan Hoogendoorn was sinds 1923 eigenaar van de Haarlemsche Handelsdrukkerij.

Verzetsactiviteiten

Hoogendoorn, zelf geen communist, kwam in het najaar van 1940 in contact met de communist Hissink in verband met het produceren van het illegale blad De Vonk van de Communistische Partij Nederland (CPN). Eerst ondersteunde hij de productie daarvan door het leveren van papier op kosten van Hissink. Nadat Hoogendoorn door Hissink was overgehaald het blad te gaan vervaardigen, drukte hij vijftien nummers van De Vonk, totaal 30.000 exemplaren. Daarnaast drukte hij 6.000 manifesten en 12.000 aanplakbiljetten voor de CPN.


Het drukken van illegale publicaties voor de CPN nam af toen Hoogendoorn ook voor andere illegale organisaties en personen ging drukken, zoals voor Vrij Nederland en pamfletten van socialistische voormannen.

Arrestatie en moord

Na verraad van de onder dwang overgelopen voormalige leider van de Communistische Partij Nederland (CPN) in Beverwijk, P.O.C. Vosveld, werd Hoogendoorn op 29 april 1943 gearresteerd in zijn drukkerij. Na eerst gevangen te hebben gezeten in Amsterdam werd hij overgebracht naar de gevangenis het Oranjehotel in Scheveningen.


Op 10 maart 1944 werd hij met onder andere Hissink, die ook verraden was, in Den Haag ter dood veroordeeld. Op 20 mei 1944 werden zij met elf anderen gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte en aldaar begraven.


Hun stoffelijke resten werden met die van twee andere communisten op 27 november 1947 herbegraven op de Eerebegraafplaats. Op verzoek van hun nabestaanden werden zij in hetzelfde grafvak, nummer 41, bij elkaar gelegd.

bottom of page