top of page
Johan van der Hulst

Johan van der Hulst

Grafvak:

40

geboren: 14 maart 1925 te Hilversum
overleden: 8 september 1944 te Abbenes, 19 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: student in Amsterdam
geloof: gereformeerd
vindplaats: urn in algemene nis te Driehuis-Westerveld

Het is beter staande te sterven dan knielend te leven

Achtergrond

Johan van der Hulst (‘Beer’) studeerde aan de Zeevaartschool in Amsterdam en woonde bij zijn ouders in Haarlem.

Verzetsactiviteiten

Vanaf 1943 was Van der Hulst actief in het verzet. Hij hielp, vaak samen met zijn vader, onderduikers aan bonkaarten, vervalste persoonsbewijzen en Ausweise. Daarnaast stencilde en verspreidde hij het illegale blad De Patriot.


Later formeerde hij een kleine knokploeg en verzamelde inlichtingen over Duitse verdedigingswerken. Daarnaast was hij betrokken bij een overval op een geldtransport in Bloemendaal en de bevrijding van een gevangene uit een ziekenhuis. Op 25 juli 1944 nam hij deel aan een overval op het politiebureau in Heemstede om vijf gevangenen te bevrijden. Tijdens een wapentransport op 7 september 1944 ontsnapte hij schietend aan arrestatie.

Arrestatie en moord

In september 1944 leek het er op dat de bevrijding van Nederland elk ogenblik zou kunnen plaats vinden. Gevreesd werd dat de bezetter de ondermijnde dijken van de Haarlemmermeer vanwege de aanstaande bevrijding zou opblazen. Van der Hulst en twee leden van de Knokploeg Haarlemmermeer kregen op 8 september opdracht wapens te vervoeren voor de dijkbewaking bij het poldergemaal De Leeghwater aan de Kagerplassen.


Op het moment dat deze wapens in een boerderij in Abbenes werden opgeborgen, verschenen bij toeval twee Landwachters (leden van een Nederlandse pro-Duitse paramilitaire organisatie) die een aantal wapens opmerkten. Zij waarschuwden de Sicherheitspolizei in Amsterdam.


Toen de Sicherheitspolizei arriveerde, schoten ze de drie gearresteerde mannen na een kort verhoor ter plaatse dood. Hun stoffelijke resten werden op bevel van de Duitsers gecremeerd in het crematorium te Westerveld.


Op 10 december 1947 werden de urnen begraven in grafvak 40 van de Eerebegraafplaats.

bottom of page