top of page
Johan Godefridus Schippers

Johan Godefridus Schippers

Grafvak:

37

geboren: 13 februari 1923 in Amsterdam
overleden: 8 maart 1945 in Amsterdam, 22 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: scholier
geloof: vrijzinnig-hervormd
vindplaats: gedenksteen 3

Wat de toekomst brengen moge mij geleidt des Heren hand

Achtergrond

Hans Schippers haalde in 1940 het HBS-diploma aan het Amsterdams Montessori Lyceum. Hij was gehandicapt. Door een ongeluk in 1939 was zijn rechterbeen boven de knie geamputeerd en hij droeg een prothese. Dit weerhield hem er niet van om in het verzet te gaan. Zijn vader en moeder, 80 en 60 jaar oud, steunden hem hierin.

Verzetsactiviteiten

Schippers verrichtte spionageactiviteiten en bracht Joodse landgenoten die probeerden uit te wijken naar Zwitserland, over de grens. Ook zette hij zich in voor onderduikers. Velen bracht hij voor korte tijd onder bij zijn ouders en voorzag hij van bonkaarten en valse persoonsbewijzen.


Vanaf 1943 was hij betrokken bij het illegale socialistische blad Het Parool. Hij verzorgde papiervoorraden en was contactpersoon tussen verschillende drukkers. Medio 1944 werd hij hoofd van de expeditie in Amsterdam. In Zwolle, Deventer, Twente en de Achterhoek coördineerde en stimuleerde hij illegale groepen bij het drukken van plaatselijke bulletins van Het Parool.


Tijdens de hongerwinter van 1944 - 1945 werkte hij actief mee in het Natura-apparaat, dat slachtoffers van de oorlog met voedsel ondersteunde.

Arrestatie en moord

Schippers was sinds februari 1944 ondergedoken op de Weteringschans 137, Amsterdam. Hier werd hij op 1 maart 1945 tijdens een inval met anderen gearresteerd. Eén van hen was een topman van het Het Parool, de zwaar gezochte De Groot, met wie Schippers op die dag een werkbespreking had.


Op 8 maart werd hij als represaille voor de - overigens onbedoelde - aanslag op de Höhere SS- und Polizeiführer Rauter met De Groot en 51 andere verzetsmensen, onder wie degenen die met hem waren gearresteerd, bij de Amsteldijk gefusilleerd. Hun lichamen werden op bevel van de Duitsers provisorisch begraven in massagraven in de duinen bij Overveen.

bottom of page