top of page
Johan Cornelis Kalshoven

Johan Cornelis Kalshoven

Grafvak:

33

geboren: 31 december 1922 in Amsterdam
overleden: 1 oktober 1943 in het duingebied bij Overveen, 20 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: student aan de MTS in Amsterdam
geloof: Nederlands-hervormd
vindplaats: gedenksteen 5

Achtergrond

Johan Kalshoven studeerde, na zijn schooltijd aan het Amsterdams Lyceum, aan de Middelbare Technische School in Amsterdam. Hij woonde bij zijn ouders.

Verzetsactiviteiten

In de loop van 1942 kwam Kalshoven in contact met de Amsterdamse verzetsgroep CS-6. Op 15 juli 1943 pleegde hij met groepslid Sape Kuiper een aanslag op de ‘foute’ Nederlandse politieambtenaar Blonk en diens echtgenote.

Arrestatie en moord

Op vrijdag 23 juli belde Kalshoven aan bij de woning van een CS-6-lid waar regelmatig vergaderd werd en tijd- en brandbommen werden vervaardigd. Hij wist niet dat dit adres een dag eerder door een gearresteerd medelid van CS-6 tijdens een verhoor was genoemd en ’s-nachts was overvallen door de Sicherheitspolizei. Deze was in het huis gebleven en arresteerde iedereen die aanbelde.


Na te zijn aangehouden werd Kalshoven ingesloten in het Huis van Bewaring aan de Weteringschans. Tijdens verhoren werd hij meermalen ernstig mishandeld. Op 30 september 1943 werd hij door het Polizeistandgericht in Amsterdam, na een meer dan tien uur durende zitting, met achttien andere leden van CS-6 ter dood veroordeeld. De volgende dag werden zij in de duinen bij Overveen gefusilleerd en daar in een massagraf begraven.

bottom of page