top of page
Johan Coenraad Heriold Folmer van Hanxleden Houwer

Johan Coenraad Heriold Folmer van Hanxleden Houwer

Grafvak:

34

geboren: 8 april 1906 te Medemblik
overleden: 7 januari 1945 te Limmen, 38 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: koopman in specerijen en koloniale waren in Amsterdam
geloof: Nederlands-hervormd
vindplaats: gedenksteen 1

Openb. 2:10

Achtergrond

Jan van Hanxleden Houwert werkte sinds 1938 in zijn vaders in- en exportbedrijf en groothandel in specerijen in Amsterdam. Vanaf medio 1940 had hij er de leiding. Op 12 mei 1940 onderscheidde hij zich als dienstplichtig sergeant op bijzondere wijze bij gevechten nabij de Grebbeberg.

Verzetsactiviteiten

Vanaf 1942 verleende Houwert hulp aan Joodse landgenoten. Later steunde hij ook ondergedoken studenten, arbeiders en spoorwegpersoneel. Hij verstrekte hen vervalste persoonsbewijzen, distributiepapieren, geld en onderduikadressen.


Ook verzamelde hij gegevens van Duitse verdedigingswerken voor het hoofdkwartier van de Ordedienst (OD): een landelijke illegale organisatie, die voor een deel was ontstaan in militaire kringen. Met de door hem gemaakte schetsen en foto’s werden op zijn kantoor kaarten vervaardigd.


Na de oprichting van de Binnenlandse Strijdkrachten werkte Houwert mee aan het begeleiden van wapentransporten.

Arrestatie en moord

Met zijn neef Chris Houwert werd hij op 27 oktober 1944 in zijn zaak gearresteerd door de Feldgendarmerie: de Duitse Militaire Politie. Waarschijnlijk was een verzetsman tijdens martelingen doorgeslagen en had zijn adres gegeven. Tijdens het vervoer naar het Museumplein wierp Houwert zich op één van de leden van de Feldgendarmerie. In de verwarring die hierdoor ontstond, kon zijn neef ontkomen.


Op 7 januari 1945 werd hij in Limmen met negen anderen doodgeschoten als represaille voor het doden van een Duitse dienstplichtige soldaat door het verzet. De tien lichamen werden in een massagraf in de duinen bij Overveen begraven.


Na de oorlog kreeg Van Hanxleden Houwert postuum het Verzetskruis 1940-1945, de na de Militaire Willems-Orde hoogste dapperheidsonderscheiding van Nederland.

bottom of page