top of page
Jan Zeeuw

Jan Zeeuw

Grafvak:

41

geboren: 2 december 1911 in Velsen
overleden: 20 mei 1944 op de Waalsdorpervlakte, 32 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: fabrieksarbeider in Velsen
geloof: geen
vindplaats: Waalsdorpervlakte

Het hoogste goed gegeven opdat de vrijheid weer kon leven

Achtergrond

Jan Zeeuw woonde tijdens de oorlog met zijn gezin in Driehuis bij IJmuiden en werkte op de Papierfabriek Van Gelder & Zonen in Velsen-Noord. Hij had communistische sympathieën.

Verzetsactiviteiten

Vanaf begin 1942 verspreidde Zeeuw illegale pamfletten en de illegale communistische bladen De Vonk en De Waarheid.


Daarnaast pleegde hij met andere verzetsmensen vanaf oktober 1942 sabotageacties in Beverwijk, Velsen en IJmuiden. Zij staken voorraden Spaanse ruiters (houten kruizen met prikkeldraad) en 6000 kilo stro in brand en maakten spoorwagons onklaar die met goederen voor Duitsland waren geladen.

Arrestatie en moord

Door verraad van de onder dwang overgelopen voormalige leider van de Communistische Partij Nederland (CPN) in Beverwijk, Vosveld, werd Zeeuw op 3 juni 1943 in zijn woning gearresteerd. Hij zat gedurende bijna een jaar gevangen op verschillende plaatsen in Nederland.


In februari 1944 stond Zeeuw in Den Haag terecht voor het Deutsche Obergericht in den besetzten Niederländischen Gebieten. Hij werd wegens het plegen van sabotage ter dood veroordeeld. Op 20 mei 1944 werd hij met twaalf verzetsstrijders, onder wie drie andere communisten op de Waalsdorpervlakte gefusilleerd.


Op 27 november 1947 werden de vier mannen met een communistische achtergrond op verzoek van hun nabestaanden in hetzelfde grafvak, nummer 41, op de Eerebegraafplaats herbegraven.

bottom of page