top of page
Jan Willem Hageman

Jan Willem Hageman

Grafvak:

23

geboren: 9 mei 1895 te Maarssen
overleden: 6 juni 1944 in het duingebied bij Overveen, 49 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: gemeente-ambtenaar en verzekeringsagent te Eibergen
geloof: Nederlands-hervormd
vindplaats: gedenksteen 6

God roept ons met een heilige roeping

Achtergrond

Jan Hageman was commies bij de gemeentesecretarie en ambtenaar van de Burgerlijke Stand in Eibergen. Daarnaast werkte hij als agent voor twee verzekeringsmaatschappijen.

Verzetsactiviteiten

Na de capitulatie in mei 1940 sloot Hageman zich aan bij de Ordedienst (OD); een landelijke illegale organisatie, die voor een deel was ontstaan in militaire kringen. Als ambtenaar trachtte hij zoveel mogelijk de Duitse maatregelen met betrekking tot de arbeidsinzet, persoonsbewijzen en distributie te saboteren.


Vanaf 1943 gaf hij als leider van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers in Eibergen hulp aan (Joodse) onderduikers, geallieerde piloten en ontsnapte Franse en Engelse krijgsgevangenen.


In de herfst van 1943 maakte Hageman kennis met de Knokploeg-Aalten. Op 8 december 1943 werkte hij mee aan een kraak van het distributiekantoor in Eibergen door zich te laten chloroformeren en knevelen. Omdat de Sicherheitspolizei zijn verhaal niet geloofde, werd hij gevangen genomen, maar na tien dagen vrijgelaten.


In februari 1944 tipte hij de knokploeg over een grote bevoorrading aan bonkaarten, die het distributiekantoor van Borculo voor een aantal gemeenten had ontvangen. Diezelfde maand vond hier een geslaagde overval plaats, waarbij tienduizenden kaarten werden buitgemaakt.

Arrestatie en moord

Als gevolg van het verraad door W. Markus, die vaak bij het gezin Hageman op bezoek was geweest, werd Hageman op 20 april 1944 gearresteerd. Na op 2 juni ter dood te zijn veroordeeld, werd hij met 28 anderen, onder wie leden van zijn knokploeg, op 6 juni 1944 gefusilleerd in de duinen bij Overveen.


De verrader Markus werd in 1945 gearresteerd en kreeg een gevangenisstraf van achttien jaar opgelegd. In 1956 werd hij vrij gelaten. Hageman kreeg postuum het Eisenhower-certificate for gallant service in assisting the escape of Allied soldiers from the enemy.

bottom of page