top of page
Jan van der Sloot

Jan van der Sloot

Grafvak:

40

geboren: 18 februari 1911 in Rotterdam
overleden: 6 november 1944 op de Waalsdorpervlakte bij Den Haag, 33 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: opperwachtmeester bij de politie in Delft
geloof: gereformeerd
vindplaats: Waalsdorpervlakte

De heer der heeren doet ons triomfeeren. Psalm 33 berijmd

Achtergrond

Jan van der Sloot was opperwachtmeester bij de politie in Delft.

Verzetsactiviteiten

Van der Sloot hielp gedurende de eerste bezettingsjaren met twee anderen in Delft Joden om onder te duiken. In maart 1943 werd hij lid van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers. Later werd hij hier de plaatselijk leider van. Daarnaast was hij medewerker van de illegale bladen Trouw en Op Wacht.


Van der Sloot maakte gebruik van zijn functie als politieman om het verzet te steunen. Bij een overval van een knokploeg in februari 1944 op het Delftse Hoofdbureau van politie opende hij de achterdeur. Drie gevangenen werden bevrijd en 38 pistolen buitgemaakt. Een verzetsman die op het politiebureau gevangen zat, hielp hij door diens zakboekje en ander bezwarend materiaal uit zijn cel te laten verdwijnen.


Nadat hij in augustus 1944 na een schietpartij aan arrestatie ontkwam, dook Van der Sloot onder bij zijn ouders in Rotterdam. Hier werd hij districtsleider en verbindingsofficier van de knokploegen in de regio Westland/Delft/Rotterdam.

Arrestatie en moord

Op 12 oktober 1944 deed de Sicherheitspolizei na verraad een inval op het ‘verzetsadres’ Laan van Nieuw Oost-Indië 240 in Den Haag. Ruim 50 personen werden gearresteerd omdat de Sicherheitspolizei na de inval bleef uitkijken naar nieuwe bezoekers, maar ook omdat tijdens een uitgebreide huiszoeking een lijst met telefoonnummers werd gevonden. Alle nummers werden gebeld en degenen die opnamen werden vriendelijk verzocht zich te melden op het adres. Eén van degenen die zich meldde, was Jan van der Sloot.


Hij werd overgebracht naar de gevangenis het Oranjehotel in Scheveningen en op 6 november 1944 op de Waalsdorpervlakte met vier andere verzetsmensen gefusilleerd.


Op 2 mei 1947, enkele weken na de ontdekking van zijn stoffelijk overschot op de Waalsdorpervlakte, werd Van der Sloot op de Eerebegraafplaats herbegraven.

bottom of page